Kärnkraft - den gången när s och m var överensI Japan har tsunamikatastofen medfört ofattbar förödelse. Tusentals människor har omkommit och i stora områden är infrastrukturen helt utraderad. Även flera av landets kärnkraftverk har skadats svårt och i media rapporteras om troliga härdsmältor. Än en gång blir vi påminda om att kärnkraften inte är riskfri och att konsekvenserna vid ett haveriet kan bli fullständigt förödande.

1980 röstade svenska folket om hur kärnkraftens framtid skulle se ut i Sverige. Då gick debattens vågor höga, och många svenskar var emot kärnkraft efter Harrisburgolyckan året innan.

I folkomröstningen fanns tre märkliga alternativ att rösta på som samtliga innebar en avveckling av kärnkraften, fast i olika grad. Men i praktiken var två av dem egentligen ja-alternativ.
Linje 1 (som stöddes av Moderaterna) innebar att kärnkraften först skulle byggas ut och sedan "avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft och sysselsättning". I praktiken ett ja till kärnkraft.  

Linje 2 (som stöddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet) var i princip samma alternativ som Linje 1 men med tillägget att kärnkraftverken skulle ägas av staten. Ytterligare ett ja-alternativ, alltså.

Linje 3 (som stöddes av Vänstern, Centern och KD) var egentligen det enda nej-alternativet som gick ut på att stoppa den kärnkraftskapacitet som var i drift, samt avbryta den utbyggnad som ännu inte var fördigställd.

I praktiken var alltså Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet överens om att man vill ha kärnkraft och som socialdemokrat (jag var det även på den tiden) förväntades man rösta på Linje 2. Emmellertid gjorde jag inte det. Istället röstade jag på Linje 3 eftersom jag aldrig lyckades komma till insikt om kärnkraftens storhet. Miljöförstöringen vid brytningen av uran och den bristande säkerheten vid kärnkraftverken var två av de viktigaste skälen till mitt ställningstagande då.

Med åren har den svenska debatten om kärnkraft dämpats betydligt och det var väl endast några år efter Tjernobylkatastrofen 1986 som kärnkraftsdebatten fick ett uppsving. Själv är jag numera en något avtrubbad 50-plussare och känner inte någon större oro för vare sig kärnkraft eller EU (som jag i båda fallen egentligen är motståndare till).

Naturligtvis kan man inte jämföra den geologiska hotbilden för kärnkraft i Japan och i Sverige, men visst känns det läskigt när man på TV ser naturens ursinne gå lös på både stora fartyg och kraftverk i Japan.

Kanske dags för en ny kärnkraftsdebatt i Sverige?


Aftonbladet:
”Härdsmälta i tre reaktorer”
– Som scener från en katastroffilm

DN:
Risk för härdsmälta i Fukushima
Kärnkraften i Japan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - AnnaKK

Jag är rätt övertygad om att det som händer i Japan nu kommer att ha stor påverkan på kärnkraften runt om i världen framöver. Och förhoppningsvis kommer det också att innebära ett ökat intresse för att seriöst börja satsa på att utvinna energi på andra och mer säkra/miljövänliga sätt.Jag gjorde faktiskt ett projektarbete om kärnkraft på högskolan för ett antal år sen, och då kom vi i gruppen fram till att det var en rätt bra och säker energikälla och att det nog borde kunna funka rätt bra med slutförvaring i svensk berggrund. I efterhand har jag undrat hur jag verkligen kunde gå med på det - jag var trots allt älst av oss hade ju upplevt både Harrisburg och Tjernobyl, medans de andra väl bara var bebisar när Tjernobylolyckan hände... Man blir tydligen avtrubbad med åren. Suck!! :-I#2 - Anna

Klokt inlägg PA. Men det är synd att vi ska behöva sådana här katastrofer för att påminnas om kärnkraftens faror!

#3 - Beate

Maken och jag diskuterade det igår. Vi har alltid varit motståndare till kärnkraft. Precis som Anna säger - om inte ens världens mest teknologiska land lyckas "säkerställa" att ingenting händer - ens vid katastrofer - så borde vi definitivt ta denna fruktansvärda händelse som varningstecken modell XXXXXL.

#4 - haikuhille

Vad säger våra barnbarns barnbarn? Deras svar är rätt svar.

#5 - marina

Jo, någonstans på vägen avtar det "glödande angegemanget"...men det är säkert så, att debatten kommer att ta ny fart nu efter det som har hänt - troligtvis (och förhoppningsvis)!! Det är fruktansvärt det som hänt, och jag tror att det är fler än jag som har svårt att förstå vidden av det inträffade...men på något sätt så inbillar jag mig (antagligen vill jag tro det) att vi är "mer säkrade" från denna sortens naturkatastrofer i "vår del" av världen än vi är här i Asien!!

#6 - haikuhille

Säkrade från jordbävningar kanske, men inte från mänskliga faktorn...

#7 - Selma

Jag var emot då och inget har fått mig mer positiv de senaste dagarna märkligt nog.

#8 - Lotta

Som människa är man liten då det stora krafterna visar sig. Jag var också emot kärnkraftverken och som sagt har fått vatten på min kvarn.

Vilken förödelse!

#9 - Mia

Lätt att inse att människan är planetens största fiende! Vi förgör vår egen planet. Vi är så energiberoende i vårt samhälle, vad göra!? Ett dilemma som det behövs många kloka hjärnor för att försöka finna en bra lösning på.