Kanske snart turist i Libyen

Jag läser på nätet om striderna i Libyen mellan regeringsstyrkor och rebeller. Situationen i landet verkar vara fullständigt vidrig. Jag undrar hur människor är funtade som kan avrätta skadade på väg att tas om hand av sjukvårdspersonal?

Libyens ledare Gaddafi fortsätter alltså att göra hårt, men desperat, motstånd och har satt in alla våldskrafter han kunnat mobilisera. Samtidigt laddar USA för ett militärt ingripande, vilket skulle innebära ett regelrätt krigstillstånd.

Rimligtvis borde Muammar Gaddafis dagar som Libysk diktator snart vara räknade, men ändå funderar jag lite på vad som skulle hända om Gaddafi trots allt skulle lyckas slå tillbaka upproret i Libyen. Skulle de utländska affärsintressena i Libyen fortleva som om inget hade hänt? Vad skulle det innebära för folket i Libyen att ha en ledare som nu inte bara var galen utan även uppretad? Skulle Carl Bildt uppleva stabilitet?

Det finns många skäl till att Gaddafiregimen måste jagas bort från makten så snart som möjligt. Inte bara för komma till rätta med den humanitära katastrofen i Libyen, utan även för att förhindra ett storkrig. 

När jag ser bilder i media från gatustriderna i de libyska städerna brukar jag ibland också försöka se hur omgivningarna ser ut, exempelvis gator, hus, bilar och naturen. Vad jag vet har Libyen, till skillnad från Egypten och Tunisien, ingen turism utan har hittills varit ett slutet land. Kanske det i framtiden kan bli möjligt att besöka ett demokratiserat Libyen som turist. Det skulle faktiskt vara intressant.

Men just nu känns det långt dit. För närvarande står demokrati och fred högst upp på agendan.


Aftonbladet:
Gaddafis styrkor tvingas ut ur Zawiya
De hotas av epidemier
Gaddafi efterlyst – av Interpol

DN:
Hårdaste striderna sedan upproret började

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Selma

Segt virke verkar det vara i diktatorer.

#2 - mimmione

han verkar vara mer än lovligt galen, men jag tror nog dock om väst ingriper så brukar väst inte ses som befriare, se bara på Irak och Saddam Hussein, det är som att balansera på en knivsegg

#3 - Beate

Säger bara som så:

1. Vidrigt till max.

2. Olja

#4 - marina

Gör väl ungefär som alla andra, håller andan och undrar hur det hela ska sluta...