Med en bra bit kvar till lyckotaket


För ett par veckor sedan fick jag löneförhöjning. 1000 kronor upp i månaden. Hur mycket min lön därmed är uppe i tänker jag inte berätta (jämte samlivet är ju inkomsten bland det mest privata vi har), men jag kan i alla fall avslöja att det återstår ett antal tusenlappar innan jag är uppe i 28 000 kronor. Enligt Dagens Industri är det nämligen den summan som utgör den genomsnittliga månadslönen för en svensk.

Men trots att jag fortfarande ligger under medelinkomststrecket är jag lycklig. Med 1000 kronor upp i månaden känner jag mig ändå som en höginkomsttagare. Och som villaägare och nybliven höginkomsttagare måste det markeras med en justering i fasaden.

Därför plockade jag bort vårt altanbord med tillhörande stolar i plast och köpte en ny altanmöbel i acaciaträ. Inklusive svarta sittdynor. Det blev jättefint.

Idag kan vi läsa i bland annat DN och Aftonbladet att vi blir lyckligare när lönen ökar. Det stämmer nog. Med ännu fler tusenlappar på lönekontot kanske jag skulle kunna öka amorteringstakten på villalånet och kanske ge en extra hundralapp till Rädda Barnen. Sådant gör mig lycklig.

Men DN och Aftonbladet rapporterar också att det finns en ekonomisk gräns för lyckan. Om man tjänar över 40 000 kronor i månaden så ökar inte längre lyckan med lönen. Bra, tycker jag. Det skulle alltså innebära att jag har mycket lycka kvar att uppleva eftersom jag hittills endast kommit drygt halvvägs på lyckostegen.

Frågan är om jag någonsin kommer att nå upp till det ekonomiska lyckotaket.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
#1 - Selma

Så kan man så klart se det förstås.

#2 - Per-Anders

Selma: Precis. Så kan man se det.

#3 - Åsa

Det där med medellön beror väl lite på VART i landet man bor också. Det är ju dyrare att bo och leva i t ex Stockholm än Norra Norrland och då kanske även lyckokänslan kompenseras där efter. Även fast man får mindre lön så har man mer kvar att leva av efter att man betalat det nödvändigaste. Vårt hus skulle t ex kosta 5 miljoner om det låg i Stockholm (strandtomt), nu är det en femtedel.

#4 - Beate

Pengar gör en inte lycklig men de är ett himla bra sömnmedel brukar jag säga.

Men stort GRATTIS till tusingen.

Håller förresten med Åsa. Med tanke på ditt arbete som du har beskrivt i din blogg kan jag ju "gissa" vad du gör å här i Stockholm hade du tjänat bra mycket mera, men resten ja - som sagt Åsas kommentar.

#5 - Marian

Jaha ja, här är en medlem till i klubben för oss som har några tusenlappar kvar till medelinkomsten...

#6 - Lotta

Jag kan också skriva under på att det saknas några tusenlappar till medellönen är uppnådd och när jag är där om jag nu kommer dit så ligger jag nog efter ännu mera än de tusenlappar som saknas nu.

Mycket snyggt möblemang ni köpt. Önskar er många njutningsfulla kvällar och även dagar där i sommar :-)

#7 - AnnaKK

Själv har jag inte fått löneförhöjning en enda gång sen jag började mitt nuvarande jobb, och det är jag väl lite missnöjd med. Men å andra sidan är ekonmin i föreningen (jag är timanställd av den lokala idrottsföreningen) så katastrofalt dålig så jag egentligen är glad (eller lycklig?) så länge jag faktiskt inte förväntas göra det jag gör ideellt istället... <:-)

#8 - AnnaKK

Glömde säga: Jättefina altanmöbler!!! :-) Nåt sådant skulle jag vilja ha i vårt uterum - men sen maken skaffade en så hiskeligt stor grill så finns det knappt ens plats kvar åt en liten cafémöbelgrupp där... <:-)

#9 - Kerstin

Inte konstigt att jag känner mig så olycklig...

#10 - mimmione

fick bara 750 jag, ligger oxå under medelsvensson då, men pengar ja där finns det liksom alltid hål att stoppa dom i, även om jag hade 40 tusen i månadslön så vore en nog missnöjd ändå människan är ju liksom sådan

#11 - Lisbeth

intressant det där med lön... På mitt tidigare jobb upplevde jag mig som välbetald, jag hade god råd och jag sa det ofta. När jag blev uppsagd bestämde jag mig för att berätta vad jag hade i lön (det var ju så hemligt allt sån).

Då blev de flesta förvånad "Du tjänar ju mindre än mig?!" sa några. De hade varit avundsjuka på mig som tjänade så bra (som jag sa) - medans det egentligen var de som tjänade mer...

Vad är att känna sig rik...?

#12 - Sofia

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!