Hånglar politikerna i Almedalen?I veckan pågår Politikerveckan i Almedalen. Ett evenemang som kan beskrivas som politikens motsvarighet till Hultsfredsfestivalen. Men istället för rock´roll och engångsligg ägnar sig Almedalens besökare åt helt andra saker: politik, och inget annat än politik. Frågan är om de ens kostar på sig ett litet hångel.

Själv sitter jag här hemma och följer politikerveckan vid datorn. Jag undrar: kommer årets politikervecka att bli lika rolig som ifjol när Gudrun Schymans eldade upp 100 000 kronor? 

Hittills har politikerveckan inte bjudit på så värst mycket spänning. Miljöpartiet och Moderaterna sa ungefär det de brukar säga, och i media kunde man läsa om hur Anders Borg kammade håret. Men idag, tisdag, är det Vänsterpartiets dag och då ökar den politisk temperaturen något: partiledaren Lars Ohly blir på allvar utmanad av Jonas Sjöstedt som vill bli ny partiledare.

Jag tror definitivt att det skulle vara välgörande för Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt som ny partiledare. Han har en sympatisk framtoning och säger själv att han vill modernisera partiet. Men Lars Ohly verkar vilja bita sig kvar vid partiledarposten och tankarna går till en annan maktgalen man: Muammar Khadaffi. Kanske Ohly och Sjöstedt på plats kan göra upp om partiledarrollen en gång för alla, på Gotländskt vis, med en tornering. Snabbt, enkelt och medialt.

Hittills mest intressant under politikerveckan är nog att den amerikanske människorättsaktivisten, politikern och baptistpastorn Jesse Jackson är på plats. Hans budskap är inte heller så nytt, men väl så viktigt att upprepas: "Det är några få som har för mycket, och håller fast vid det, och alldeles för många som har för lite. Det är dags att vi demokratiserar ekonomin." 

I dagens Sverige sällsynta, men goda ord, i mina socialdemokratiska öron.   

Att våra politiska partier under fredliga former träffas för att diskutera politik är nånting som vi inom väljarkåren kan glädjas åt. I världen finns det finns alltför många länder där en sådan sammankomst skulle vara omöjlig. När människor med olika åsikter, men på lika villkor, kan träffas för diskussion då vet vi att vårt demokratiska statsskick fungerar.

Men frågan är fortfarande om den närvarande politiker- och medialeliten gör något annat än pratar politik under Almedalsveckan. När mörkret faller över Visbys små tränga gränder, förekommer det några oheliga allianser och hångel över partigränserna?

Nej, jag tror inte det. Sådant förekommer nog bara på riktiga rockfestivaler.

Bilden ovan har jag tagit i Almedalen. Det var 2006 och vid tillfället pågick inte någon politikervecka.


Aftonbladet:
Ohly: Kritik är naturligt
Sjöstedt: Partiet måste förändras
”Uppfattas som lite för mjuk”
Blir det Ohlys sista strid?
Sjöstedt: Partiet måste förändras
"Det finns ett bäst före-datum för alla"
Hög tid att lämna över nu, Lars Ohly

DN:
”För få har för mycket”
Ohly hotas av tuff utmanare
Vänstern vill byta ut Ohly
Lars Ohly kritiserade alla


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Beate

Som du vet är jag totalt ointresserad av politik, så jag önskar dom lite roligt med lite hångel. De slipper iaf göra det i ett tält på en leråker;-)

2011-07-05 @ 16:52:45
URL: http://Bp-computerart.blogspot.com
Postat av: AnnaKK

Hejsan!Nån gång ska jag semestra på Gotland också, men inte nödvändigtvis under politikerveckan. :-)Vi snurrade bort oss lite grann i samband med besök på ett stort köpcentra i Sundsvall så innan vi var ute på E4:an igen hade vi passerat både pappersbruket och Timrå på nära håll. :-)Idag har vi utforskat Höga Kusten. Mäktigt, kan man väl säga - minst!!!

2011-07-05 @ 21:46:24
URL: http://annakk.blogg.se/
Postat av: Marina

Ohly - Khadaffi...spännande jämförelse!

2011-07-06 @ 10:08:32
URL: http://www.marinasbay.blogspot.com
Postat av: Micke

Så mycket vin som går ner där blir det nog en o annan "allians" över blockgränserna ;)Följer inte detta alls i år...kollade lite förra året om jag minns rätt...men näää...det får vara för min del i år.Ha de fint!

2011-07-07 @ 18:27:36
URL: http://guldkryckan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0


Tweets by @pasokvistEvenemang och konserter


Evenemang och konserter