Varför drar ishockey mer publik än sossarna?Just nu söker socialdemokraterna med ljus och lykta efter en ny partiledare. Ska det bli en tuff feminist, en trygg fackföreningskämpe eller en nytänkande stureplansosse? Och vem det än blir, kommer han/hon att kunna leda socialdemokraterna till att åter bli det statsbärande partiet i Sverige?  

För ett tag sedan satt jag på läktaren i E-on arena och såg Timrå IK förlora i ishockey mot HV 71. Inte så muntert slutresultat kanske, men att befinna sig ett par timmar på Timrås hemmaarena är definitivt en inspirerande upplevelse. Att tillsammans med tusentals andra, med hejaramsor och jubel, stötta hemmalagets kamp är en fantastisk kollektiv upplevelse.

Medan jag satt där på läktaren funderade jag lite på det här med mänskligt flockbeteende. Vad är egentligen drivkraften när många människor samlas och kämpar tillsammans? Handlar det om kampen för överlevnad? Handlar det om en tro på att många tillsammans kan uppnå något som är svårt att uppnå var och en för sig?

Efter valet i höstas har socialdemokraternas hejaklack minskat betydligt, i samma takt som moderaternas har ökat. Det borde vara tvärt om. Socialdemokraternas grundtes är ju den kollektiva kraften medan moderaterna hyllar individualismen. Frågan är alltså hur Socialdemokraterna ska bära sig åt för att åter få folkets hejaklack på sin sida?

Själv tror jag Socialdemokraterna måste hitta tillbaka till folkrörelsetanken igen. Partiet måste försöka lista ut koden som kan få massorna att åter samlas kring begrepp som solidaritet och ideologi. Samma kod som får folket att samlas i tusenden för att visa hemmalaget solidaritet i ishockeyarenan.

Jag hoppas att den nya partiledaren blir en bra hejaklacksledare.


Aftonbladet:
S väljer Nuder – om han säger ja
Det finns säkert många skäl till att han säger nej

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
#1 - Beate

Ja hellre går jag ju på fotboll/hockey än att flockas runt ett torg eller någon annanstans med politik i syfte.

I sporten ser man resultatet här och nu, i politiken får jag vänta betydligt längre - om jag är lycklickt lottad allstå. För det mesta får jag ingenting alls.

#2 - Per-Anders

Beate: Intressant kommentar. Det är kanske så folket resonerar. Människor har inte tid att vänta och då vill man ha resultat direkt. Men politiska beslut kräver ju faktisk en del genomtanke samt att man väger olika aspekter mot varandra. I politik kan man inte bara skjuta vid första bästa skottläge.

#3 - AnnaKK

Behöver inte Foppa en ny karriär av nåt slag nu...? ;-)Den där Timrå - HV-matchen skulle min son kolla på tillsammans med några kompisar. (På tv alltså). Här hemma tyckte vi det var lite "dålig smak", med tanke på att det var VM-handbollsmatch (Sverige - Polen) samtidigt på en annan kanal.Fanns en tid i tonåren då jag var ett snudd på fanatiskt fan till det lokala ishockeylaget, så läktarkulturen (med betoning på -KUL- !!) är jag ganska hemma i. Det var många härliga stunder - följda av hes hals! :-D

#4 - Ailas

Hej! Trevligt att du hade den goda smaken att titta just på matchen med HV (hm... och ännu trevligare att HV vann).Faktum är att det är betydligt roligare att se på hockey än på dessa egotrippade politiker som inte har något annat i huvudet än de egna partisiffrorna. Vem vill bli manipulerad av dem när det finns hockey, teater, musik och annat kul?Jag är en icke-partist och för närvarande helt anti mot alla politiker. Saknar enande kraft i svensk politik... Så även om jag inte går så ofta på hockey så förstår jag dem som väljer det före politiska möten.

#5 - Per-Anders

AnnaKK: Jag är egentligen inte någon fanatisk Timrå IK-fan men bekänner mig till beundrarskaran därför att jag bor här. Tryggast så...Ailas: I Sverige har vi ju ett system med representativ demokrati vilket är något vi ska vara rädda om. Det ställer också stora krav på politikerna, men också på oss väljare. Det gäller att vi väljare engagerar oss och ser till att välja de företrädare vi vill ha. Och hittar vi inte någon lämplig att rösta på måste vi kanske engagera oss politiskt själva.

#6 - Mia

Timrå förlorade ju mot värdiga vinnare så det må vara oss förlåtna att ni fick litet stryk!?

#7 - marina

Håller med om att vi måste vara rädda om vårt demokratiska system, och visa att vi vill ha det kvar! Där är lite ruskigt att det verkar vara fler och fler ur den yngre generationen som struntar mer eller mindre i hur det går och vad som händer på den politiska fronten. Det kanske är så att det är en hel bunt med karismatiska hejaklacksledare som behövs för att väcka intresset åter!?

#8 - Per-Anders

Mia: Ja, Timrå förlorar ju även mot alla andra lag i serien så det är ganska lätt att förlåta er.Marina: Ja, det skulle behövas hejaklacksledare både för politikerna och väljarna.