Sossarna måste få nytt blod i partiådrornaIgår presenterade den socialdemokratiska kriskommissionen sin rapport. Som medlem i partiet fick jag ett mail med en weblänk för att kunna läsa rapporten i sin helhet. Den är 118 sidor lång och så mycket orkar jag inte läsa, men jag ögnade i alla fall igenom delar av den.

Mycket av det som står i rapporten är det lätt att hålla med om:
"Den socialdemokratiska människosynen säger att vi människor behöver stöd hos varandra för att utveckla vår frihet. Samhällsutveckling är inte bara något som händer, utan något som kan påverkas och styras."

Jag är socialdemokrat därför att jag tror på alla människors lika värde, oavsett kön, hudfärg mm. Om man får tro kriskommissionen så kommer värderingar som solidaritet och rättvisa att bestå i partiet även i framtiden. Det gläder mig.

Jag gillar även att få läsa följande i krisrapporten:
"Det socialdemokratiska partiet är till vissa delar en sluten värld. I en sådan omgivning växer det till slut fram en partikultur som inte främjar öppenhet och transparens. Ska vi återvinna förtroendet måste förändringsresan präglas av öppenhet och nyfikenhet gentemot både medlemmar och medborgare, på alla nivåer i partiet."

Här tror jag kriskommissionen berör en viktig fråga som kommer att få stor betydelse för att socialdemokraterna ska kunna återta en topposition i svensk politik. Jag tror alltför många haft sina politiska uppdrag i partiet alltför länge. För att socialdemokraterna ska kunna få ny luft under vingarna måste det nog in en hel den nytt blod i partiådrorna. 

Således konstaterar kriskommissionen följande:
"Socialdemokratin ska vara en folkrörelse byggd underifrån, som samlar många människor för att gemensamt forma denna framtid".

Vem är då rätt person att leda partiet så att kriskommissionen fina ambitioner kan förverkligas? Själv har jag ingen aning men det måste bli någon som inte liknar Mona Sahlin eller Göran Persson. Istället måste socialdemokraterna hitta en svensk motsvarighet till Barack Obama, alltså en person som kan sprida entusiasm och engagemang bakom de socialdemokratiska värderingarna.  

I dagens samhälle där egoismen breder ut sig mer och mer måste socialdemokraterna jobba hårt för att återupprätta solidaritet som värdeord. Kriskommissionen konstaterar helt riktigt i sin rapport:
"I de kommande årens oppositionsarbete måste Socialdemokraterna koncentrera sig på att bilda opinion istället för att jaga den."

Det måste bli coolt att vara sosse igen.


Jag har tidigare bloggat om sossarna. Läs det här.

Aftonbladet:
Nu gör de slut
Två glada sossar är en bra nystart
Låt inte S-ledningen tysta ner kritiken
Säpos misstag kunde ha blivit ödesdigert

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Kerstin

Kollade Din viktkurva!

Vad hände den 25-26 januari?

Svar på Din fråga i min blogg. Ja, tyvärr är det så, nu lägger vi ut till försäljning!

Livet går inte alltid på räls!

#2 - Lotta

Det krävs en förändring med nytänkande och nytt blod i ådrorna. Öppenhet och lyssnade, ibland så måste man även tänka på att man fått två öron för att man ska lyssna också och inte bara prata som många sossar verkar leva efter.

Vi får hjälpas åt!

;-)

#3 - Per-Anders

Kerstin: Ja, faktum är att det faktiskt inträffade en händelse den 25 januari som gjorde att jag fick ordentlig ångest i några dagar. Vad, vill jag inte gärna gå in på här men det intressanta är att den intensiva ångest jag kände gjorde att jag gick ner i vikt. Flera kilo på bara ett par dagar. När jag så hade hämtat mig från den mentala smällen så gick jag upp i vikt igen.Lotta: Precis. Tillsammans är vi starka.

#4 - Kerstin

Jag kan förstå det!

Har själv gått ner ca 5 kg sedan 16 dec 2010!

Ångest är bara förnamnet, men jag hoppas att jag får behålla den här vikten!

Ha det så gott!