Kul att bli inspirerad i FototrissFör andra gången har jag deltagit i fotoutmaningen Fototriss och konstaterar att det ju är riktigt roligt. Det är stimulerande att ta sig an en fotoutmaning på ett givet tema, och det är jättetrevligt med alla kommentarer. Igår postade jag ett bidrag på temat Konst eller konstigt och fick många synpunkter. Jättekul! Vanligtvis brukar jag försöka svara alla som kommenterar i min blogg men väljer den här gången istället att ge ett "kollektivt" svar.

Några funderade lite kring det här med att fixa till bilder i datorn. Att efterbehandla en bild i Photoshop kan ju ha flera syften. Dels kan det handla om att man vill justera ljus, konstrast och vitbalans. Dels kan syftet vara att, helt eller delvis, göra om bilden.

Att justera ljus och konstrast mm tror jag de flesta fotografer gör. På det viset kan man "vässa" en bild så den blir intressantare. Att justera ljuset och vitbalansen i en bild tycker inte jag är manipulation.

Manipulation är det däremot när man gör ingrepp i en bild så den blir helt annorlunda. Ett sådant exempel är min bild (i mitt Fototrissbidrag) där skyltdockan har mitt huvud under armen. Att manipulera en bild tycker jag är helt ok, så länge det finns ett syfte (exempelvis humor eller provokation mm).

Kan man då lita på att en bild är äkta när man vet att fotografen gillar att sitta och fixa i Photoshop? Ja, visst kan man det. Om slutresultatet är bra så spelar det inte så stor roll hur det har gått till, tycker jag. De flesta justeringar man kan göra i Photoshop (ljus, vitbalans mm) skulle man också kunnat ha gjort vid fotograferingstillfället. Skillnaden är bara att det är enklare att göra det efteråt i datorn.

Jag tycker det är kul att surfa runt bland de övriga bidragen i Fototriss. Där finns många oerhört fina bilder som vittnar om fotografiska insatser som vida överstiger de jag förmår. Och det är då det är som roligast, att få bli inspirerad av andra fotografers bildlösningar.

Bilden ovan visar de två bilder, som efter lite pysslande i Photoshop, blev en av bilderna i mitt bidrag till förra veckans Fototriss

Kommentera gärna om du har synpunkter på mitt resonemang!


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
#1 - AnnaKK

Go´morron!Visst är det kul med fotoutmaningar som Fototriss - särskilt den, t o m, tycker jag. Att det ska vara tre foton ställer ju mer krav på att tänka till och vara lite kreativ än när det handlar om fotoutmaningar där man bara ska "hosta ur sej" ett foto. :-)Jag har läst en del om Canon G12, och visst blir man ganska sugen på en sån. Min nuvarande kompakt är 3 år gammal vid det här laget, och säkert snart utsliten. :-)Jag skulle dock vilja ha lite mer zoom än vad G12 erbjuder... Och började därför titta på Nikon Coolpix p7000. Mer zoom och även billigare, minsann - lät ju bra! :-) Tills jag hittade en anmärkning på att den (och Nikons kompaktkameror över huvudtaget!?) inte är så superbra när det kommer till macroläget. Tydligen har de i vissa bildvinklar irriterande svårt för att hitta fokus...? Medans det inte är några som helst problem för Canon-kamerorna.Ja, man borde ju inte bara läsa förstås, utan istället bege sej nånstans där man kan få testa kamerorna i verkligheten! Den egna uppfattningen avgör ju trots allt mer än andras. :-) Och det här med att försöka rekommendera en viss kamera till någon annan (i det här fallet till min syster) - det tror jag att jag ger upp nu!Ha en fin dag!! :-)(PS! Eftersom det är tisdag kan du idag vara med på tisdagstema-fotoutmaningen! ;-) www.tisdagstema.se).

#2 - Beate

Jag började precis som du (utan PS trixande dock) lite på ploj bara. Det är oerhört inspirerande att delta i olika "fotoutmaningar". För mig är tekniken helt ointressant - jag inspireras av tolkningarna och vissa bloggares fantastiska kunskap att "få till det".

Jag följer många fotobloggar (kolla min blogglista) - och förvånas varje dag över hur inspirerad jag blir.

Hoppas du är med nästa gång också.

#3 - Åsa

Jag förstod nästan att du inte krypit ner i tunnan......=)

#4 - Bajsugglefisken

Japp, Phohoshop är bra!

#5 - Kerstin

Men ursäkta!

Jag trodde faktiskt att Du krupit ner i tunnan!

Så dum är jag, men det var en rolig bild!