Whiskey som social kompetensutvecklingNuförtiden verkar det vara inne med olika typer av dryckesprovningar, exempelvis vinprovning och ölprovning. Själv var jag härom kvällen på whiskeyprovning.

Egentligen är jag inte speciellt förtjust i whiskey. Jag tycker det är för starkt och det släcker inte törsten. Och det är definitivt inte gott. Om jag ska dricka något med alkohol i så föredrar jag öl. Det är oftast gott och skänker mitt sinne lugn och harmoni.

Varför anmälde jag mig då till whiskeyprovningen (som arrangerades av fritidsklubben på jobbet)? Svaret är min strävan efter social kompetensutveckling. Som villaägare, och därtill man, är jag angelägen om att leva upp till rätt image. Då duger det inte att säga att man inte vet skillnaden på maltwhiskey och Bourbon.

På whiskeyprovningen fick vi lära oss att Skottland är uppdelat i fem whiskeyområden med var sin egen karaktär på den destillerade drycken. Framför varje deltagare stod sex glas med whiskey och provningsledaren förklarade att om vi tömmer i oss alla glasen har vi druckit upp totalt 22 centiliter whiskey. 

När det så var dags för provsmakning skulle vi gissa från vilka områden innehållet i de olika glasen kom från. Jag tyckte alla sex whiskeysorterna smakade likadant (dvs lika illa) så jag försökte mig inte ens på att gissa. Visst, jag kunde faktiskt urskilja vissa olikheter. En sort hade en liten touch av tjära i smaken, så den var väl okej. Men min entusiasm för whiskey ökade trots allt inte.

Resulterade då kvällens whiskeyprovning att min sociala kompetens ökade? Nja, jag vet inte. Uppriktigt sagt skiter jag i vilka skillnaderna är på de olika whiskeysorternas ursprungsorter, och vilka variationerna är på smakerna.

Har jag blivit en bättre villaägare? Nja, jag tror inte det. Jag är betydligt bättre på att laga pelletsbrännaren än att förklara vad single malt innebär. Hur man eldar pellets är klart intressantare än kunskapen om hur man destillerar whiskey.

Fast å andra sidan var det intressant att få lära sig att man kan producera whiskey av både vete och majs. Den självklara frågan är därmed: kan man tillverka whiskey av pellets?Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Annelie

Ett sånt härligt och ärligt inlägg. Jag förstår precis vad du menar. Gillar heller inte whiskey, men skulle gärna vilja hänga med i "snacket".

Kul frågeställning!

#2 - Selma

Jag har whisky som en av de få spritdrycker jag faktiskt gillar ändå lite svårt för detta finsmakeri. Bär, tjära, kola, cykelslang, jag känner skillnad på whisky jag gillar och sådan som inte är så god. Det räcker.

#3 - Beate

Jag dricker inte heller whiskey och delar dina känslor helt och hållet. Är lika ointresserad av var vin eller öl kommer ifrån, bara det är gott.

Å jag är helt säker på att man med dagens återvinning kan tillverka whiskey med röksmak;-)

#4 - AnnaKK

Ha-Ha! Snart tappas det härlig svensk skogsvaru-whiskey direkt ur pannan hemma hos dej, förstår jag. Hoppas jag får komma och provsmaka!? :-DPå vår semesterresa i somras mellanlandade vi hos ett par i Dalarna. Mannen i huset frågade min make om de efter kvällsmaten skulle dricka ELLER prova whiskey. "Prova" tyckte maken, och då glittrade det till i den andres ögon och det stod inte på förrän närmare 20 (!!) olika sorter stod på bordet! Så även om det provades, så blev det snudd på dricka ändå... Host! Men om maken hade svarat "dricka" istället, så hade det bara kommit fram en flaska på bordet - av någon billig sort! ;-)Jag tycker inte heller att whiskey är gott, men det är faktiskt lite intressant att prova och jämföra och att även få sej lite whiskeyhistoria/-kunskap till livs! :-)#5 - Lennart

Jag gillar torr rökig single malt, den får gärna vara så rökig att det doftar tjära ur glaset. På min senaste tur till Tyskland köpte jag två flaskor whisky som det finns en liten smak av choklad och nötter i, också väldigt gott.

#6 - Zarah

hehe... det är jobbigt att leva upp till alla krav!