Lars Ohly tar till bröstpump i debattenSäga vad man vill om vänsterpartiets partiledare Lars Ohly (som ikväll blev utfrågad i TV 1), men han är i alla fall tydlig med vilka politiska mål han vill uppnå. Problemet är dock att han i flera fall uppenbarligen inte fått så mycket gehör för sina frågor i det rödgröna samarbetet, och i vissa fall inte heller i det egna partiet. Han har också i flera fall tagit tillbaka vad han sagt, eftersom han tydligen pratat först och sedan tänkt.

Under historiens gång har ju harmonin mellan socialdemokrater och vänsterpartister (tidigare VPK) i Sverige inte varit den allra bästa. Men trots det har ju de båda partierna samarbetat under många perioder, ett samarbete som gått hyfsat smärtfritt.

Lars Ohly har tidigare deklarerat att han är kommunist, något som kanske inte är det mest populistiska bekännelsen en svensk politiker kan göra. Faktum är ju att det inte finns så många kommunistregimer i världen som platsat under rubriken "demokratier". En av de få exemplen på framgångsrika vänsterstyren är väl det i Fagersta kommun med kommunalrådet Stig Henriksson i spetsen.

Själv har jag valt att vara socialdemokrat, och inte vänsterpartist, därför att jag tror socialdemokraterna kan leverera en mer praktiskt hållbar politik. Men jag vill ändå inte såga det svenska vänsterpartiet. Det har bra värderingar i de flesta frågor, och många vänsterpartister har en uppriktig strävan efter jämlikhet och jämställdhet.

Och så det här med bröstpumpen då. Jag tycker att det är helt riktigt att med lagens hjälp uppmuntra båda föräldrarna att vara hemma med sina barn. Men i kvällens utfrågning sa Lars Ohly att mammorna kanske måste ta till en bröstpump för att säkerställa att även papporna kan vara hemma. Frågan är hur taktiskt det uttalandet är inför valet.


Aftonbladet:
Ohly: ”Ibland måste man ändra sig”
Mellin: Ohly bra för (V) – dålig för de rödgröna

DN:
Ohly försvarade sin syn på Afghanistanfrågan
Blocken kräver varandra på svar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Ann Catrine

Har precis svarat på ännu en valenkät på nätet.

3 kvar att besvara innan valet...

Tror bröstpumpsuttalandet blir något att ångra för Ohly... Var kanske inte så genomtänkt?!Följer med spänning upploppet!

2010-09-05 @ 22:56:13
URL: http://mormormu.blogg.se/
Postat av: Selma

Han kanske inte alltid är den största taktikern men jag tycker att han är en av de mest sympatiska partiledarna.

2010-09-06 @ 07:50:59
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Kerstin

Klar och rakt på sak är han ju! På gott och ont!

Bröstpump har jag egen erfarenhet av och om den tycker jag inte!

2010-09-06 @ 08:32:32
URL: http://kailiyinyang.blogg.se/
Postat av: Mia

Ohly är dum i huvudet.Kvinnor och män har olika kroppar som fyller olika funktioner när det gäller fortplantning. Vi kan aldrig (pinsamma komedier med Arnold till trots) dela graviditeten lika, vi kan aldrig dela på förlossningen... att skaffa barn kräver inga operationer på mannen eller några andra kroppsliga förändringar!Efter mitt första barn så ammade jag i nästan 8 månader och det tog ca ett år innan jag själv var i form för att arbeta igen. Dels var det komplikationer från förlossningen som gjorde att jag behövde två uppföljande operationer för att sy om lagningar, och dels var det helt enkelt alldeles för psykiskt tungt att lämna ifrån mig barnet tidigare än så.Det andra barnet var också en svår förlossning och jag var sjukskriven under graviditetens sista 3 månader. Efteråt var det verkligen en räddning att kunna ta det lugnt under lång tid och återhämta mig fysiskt och psykiskt.Jämnställdhet innebär inte att vi måste göra exakt samma saker för våra barn. Jag är hemma hos barnen dagtid och hjälper dem med att byta blöjor och matning, min man arbetar ihop pengar, handlar mat åt oss, lagar bilen så att vi kan åka iväg tillsammans, fixar med lägenheten så att den är säker för barnen osv. Vi gör olika saker för våra älskade knoddar och vi trivs med detta.Jag jobbar i butik med en lön på 17 000 kr. Min man jobbar som projektledare och har ca 33 000 kr i lön. Vi skulle förlora väldigt mycket på att han gick hemma och han skulle tvingas släppa ett stort projekt som innebär ett väldigt steg framåt i hans karriär. Själv har jag inte så mycket till karriär att tala om på mitt nuvarande jobb - jag vill nog istället försöka hitta ett nytt jobb och då spelar det ingen roll om jag har varit mammaledig i 12 månader eller i 14 på mitt gamla.Ohlys förslag skulle ha förstört ekonomin, vardagen och trivseln i vår familj. Jag håller fast vid påståendet att han är dum i huvudet.

2010-09-06 @ 14:22:26
Postat av: Ailas

Ohly är så förbenat inspirerande! Kunde inte låta bli att blogga lite om samma ämne som du.Ta gärna del, jag hittade ytterligare utveckling på jämställdhetsområdet. :D

2010-09-06 @ 15:18:53
URL: http://ailas.svenskablogg.se/
Postat av: Elisabeth

I å för sig så skulle man kunna kräva att dikalvarna till ammkor/köttraser, ska gå med sina pappor/tjurarna efter halva sommar-halvtiden, och nej tjurarna är inte hotfulla mot de små kalvarna, de tillåter ofta mer kalvbus och provokationer än korna/mammorna gör.Nej vi är faktiskt olika vi män och kvinnor, och låt oss få vara det, håller helt med Mia.

Vi måste kunna fixa lika lön och lika pension fast vi kvinnor är hemma med våra barn.När män är hemma med sina barn så skriver de böcker, de skriver kändisbloggar och håller på med så mycket annat. Man skulle önska att män som är hemma med sina barn kommer ner mer på barnens nivå, och ser till barnet i stället för att skåda sin egen värld.Det finns några kvinnor som inte orkar gå hemma med sina barn, och även män som det absolut inte passar för...så låt föräldrarna själva välja.Ohly är svår att ta på allvar eftersom han oftast har ett skälmskt och busigt uttryck i ögonen och ett leende i mungipan, som om han skojar, när han svarar på frågor.

2010-09-06 @ 16:57:19
Postat av: Per-Anders

Ann Catrine: Ja det blir väldigt spännande.Selma: Jag kan hålla med om att han verkar sympatisk som person.Kerstin: Själv har jag ingen egen erfarenhet av en bröstpump.Mia: Det är klart att mamman ska få möjlighet att återhämta sig ordentligt efter en förlossning, och då måste det få ta sin tid. Men jag tycker fortfarande att det bör finnas en lagstiftning som gör det möjligt att även pappan kan få vara hemma en period med sina barn.Ailas: Ska kolla in din blogg.Elisabeth: Nja, vet inte om jag riktigt håller med dig där. Jag anser inte att mammorna har någon sorts ensamrätt på föräldraskapet, där papporna får på sin höjd bli någon sorts supportfunktion. Jag har själv varit ensamstående pappa under i stort sett hela min sons uppväxt, och jag påstår att jag inte är någon sämre sorts förälder för att jag är man. Det kanske inte behöver vara fördelat i halva tiden var, men jag anser definitivt att en viss del av föräldraförsäkringen ska vara avsedd för papporna.

2010-09-06 @ 19:37:57
URL: http://peranders.blogg.se/
Postat av: Ann Catrine

Sv; kriteriet för att bli "accepterad" som patient är... att de har plats kvar för ytterligare patienter! Läste för ett tag sedan att dryga 4000 personer listat sig hos dom, så jag får se...

2010-09-06 @ 20:29:51
URL: http://mormormu.blogg.se/
Postat av: Beate

Avstår från kommentar, men bröstpumpen diskuterade vi (mycket passande) under lunchen idag. Kan säga så mycket: han får då inte många kvinnliga röster.

2010-09-06 @ 21:19:14
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Postat av: Per-Anders

Ann Catrine: Oj, det verkar vara en poppis vårdcentral. Har de nåt som inte andra har?Beate: Tyvärr så hamnar fokus i frågan lite fel på grund av Lars Ohlys egenomtänkta bröstpumpsuttalande. Det väsentliga är ju om papporna ska få ha lika rätt till sina barn som mammorna.

2010-09-06 @ 21:29:32
URL: http://peranders.blogg.se/
Postat av: Lotta

Oavsett vad som sägs så hoppas jag att varje familj hittar sin lösning som passar var och en. En flexibel lösning är nog det bästa, jag tycker inte man ska tvinga någon att göra saker där barn är inblandade, det blir inte en hållbar lösning och barnen mår bara dåligt.

Ha en bra dag!

:-)

2010-09-07 @ 10:03:08
URL: http://tankarombilder.blogg.se/
Postat av: Mimmione

SV; de flesta som åker till Ullared kombinerar det nog med en semester på BÄST kusten, Falkenberg, Varberg, Halmstad är underbara semesterställen, och nära till Ullared

2010-09-07 @ 10:05:55
URL: http://mimmione.blogg.se/
Postat av: Kalmardamen

Nja, uttalandet om bröstpumpen var väl inte så taktiskt, men jag håller ändå med Ohly.

Det är inte många procent som ammar efter 7 månader. Dessutom har man vid den åldern i regel börjat med lite pure och gröt.

Barn har rätt till bägge föräldrarna.Har själv erfarenhet av bröstpumpen. Barn nr. 4 lät vänta på sig, trodde inte det skulle bli någon. Började då studera och blev sen gravid.

Beräknad ankomst 6 veckor innan skolavslutning.

Ville ha både barn och skola.

Återgick därför till skolan 14 dagar efter förlossningen med bröstpumpen.

Visserligen gjorde det ont i hjärtetrakten, men pappa fanns där för honom.

Mötte en hel del fördömmande från omgivningen. Hur kunde jag som mamma lämna mitt barn?

2010-09-07 @ 14:03:32
URL: http://kalmardamen.blogg.se/
Postat av: Per-Anders

Lotta: Flexibilitet eller styrmedel. Funderar på att skriva ytterligare ett blogginlägg om det här med föräldraförsäkringen.Mimmione: Jag har varit till Strömstad en gång. Där var det trevligt.Kalmardamen: Precis. Barn har rätt till bägge föräldrarna. Och bägge föräldrarna har rätt till sina barn.

2010-09-07 @ 17:57:27
URL: http://peranders.blogg.se/
Postat av: Åsa

Nu ska ju inte jag ploppa ut fler barn (hade jag tänkt), men jag ogillar tanken på att lagstifta hälften/hälften-försäkring. Mest för att jag anser att varje familj måste få rätt att välja själv hur de vill spendera sin tid. I de fall där papporna verkligen VILL vara hemma hälften sker det nog också så. Problemet är ju att det finns dem som inte VILL, och det kan ingen lagstiftning råda bot på.

2010-09-07 @ 18:41:02
URL: http://spinninghead.blogg.se/
Postat av: Cina

För att det ska fungera med delad föräldrarledighet fullt ut behöver taket för mammapeng/pappapeng ses över. Och kvinnors lönesättning, lika lön för lika arbete o s v. Det är inte en fråga för sig utan beror på många olika saker som behöver lösas först. Män har oftast högst lön och ekonomin blir "lidande". Nu kan man ju tycka att inte pengar ska styra men den bistra sanningen och verkligheten är ju att det är så det ser ut.

Bröstpumpsuttalandet ser jag som ett totalt hjärnsläpp och ett typiskt manligt tänkesätt. Att amma inte är så viktigt, egentligen. Det är ju ett kvinnogöra = behövs inte tas på så stort allvar.2010-09-08 @ 09:48:35
URL: http://cinaslada.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0


Tweets by @pasokvistEvenemang och konserter


Evenemang och konserter