I Norrland finns det hopp



Efter många och långa mil på de västerbottniska och norrbottniska vägarna är jag nu tillbaka i Timrå. Norrland är vackert men också de långa avståndens land. Totalt har jag och kollegan avverkat 130 mil på tre dagar.

Norrland är också hoppfullhetens land. På hotell-TVn i Arjeplog berättade man i morse på lokalnyheterna om en man i Gällivare som ställt upp för Sverigedemokraterna i valet, och som nu fått en plats i kommunfullmäktige. Men efter att ha läst Sverigedemokraternas partiprogram (som han uppenbarligen inte gjorde före valet) bestämde han sig för att gå ur partiet.

"Jag kan inte ställa upp, invandrarna är mina vänner", säger han.

Så kan det gå. Och jag tror att fler skulle behöva läsa SDs partiprogram. Jag får en känsla av att många röstat på Sverigedemokraterna utan att riktigt förstå vad partiet står för. Om man påstår att "den mångkulturella samhällsordningen är i dag ett allvarligt hot mot den inre sammanhållning och stabilitet som utgör grunden för hela den solidariska svenska välfärdsmodellen" (citat från SDs hemsida), då kan man inte annat än betrakta partiet som främlingsfientligt.  

Under vår biltur fick vi också själva se ett exempel på hoppfullhetens Norrland. Någon mil söder om Skellefteå var det textat LOVE på en trave med höbalar vid sidan av vägen, och på några andra höbalar stod det GLÄDJE (se bilden ovan). Kul att någon anstränger sig för att sprida positiva budskap på något så ovanligt som höbalar.


Norrbottenskuriren:
"Jag kan inte stå för deras åsikter"

NSD:
Avhopp från SD

DN:
Läste SD:s partiprogram – och lämnade sin plats
Sverigedemokraterna släpps in
Gemensam invandringspolitik för blocken inte omöjlig


Aftonbladet:
Valexperten: Alliansens majoritetschans lever
Alliansen utan egen majoritet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
#1 - Selma

Man kan inte annat än hålla med, det hade nog varit bra att läsa på före valet. Nå, bättre sent än aldrig.

#2 - Cina

Jag tror, att rösterna på SD i stort är ett uttryck för missnöje över lag, och då läser man inte på. Man är helt enkelt inte nöjd och då finns SD tillhands. Förfärligt oansvarigt tycker jag men man behöver ju diskutera företeelsen som sådan. Också.

Trevlig helg!

#3 - Lotta

Många och långa diskussioner ang detta valet, vi hade många från var lilla by som röstade på SD. Jag kan lova att ett fåtal av dessa hade läst deras partiprogram. Men inget behöver ju vara för evigt så den som lever får se...

Jag ska ge mig ut och skriva glädje-budskap på böndernas höbalar.

Ha en bra dag!

:-)

#4 - Helen

Man får vara glad för det lilla. Ovan nämnda "politiker" är nog rätt så vanlig.

#5 - mimmione

hörde detta på radion tycker kanske att innan man väljer att ställa upp som kandidat så bör man ha läst det partiets program, INNAN....

#6 - Beate

Bilden du lagt upp är helt i min smak. Roligt och fyndigt!!!

Läste också om "fadäsen" med snubben från Gällivare. Ja är man intelligensbefriad så är man... å sådana "ljus" ska in i riksdagen. God help us all - som yankarna brukar säga.

#7 - Åsa

Här hade vi en massa höbalar med centerloggan på innan valet........Alla sätt är bra utom dem tråkiga =)

#8 - Mia

Härligt med positiva budskap!

#9 - Mia

Jag har nu läst artikeln som sd-mannen som hoppade av i Gällivare. Bättre sent än aldrig, kan man säga. Men varför i herrans namn rösta på och ställa upp för något man inte känner till. Inte verkar man kunna förklara det med "i ungdomligt oförstånd" heller...

#10 - Woopsidaisy

helt obegripligt hur man bara kan utsätta sej för pinsamheten det kan innebära att inte läsa ett partiprogram innan man ställer upp i ett kommunalval...