Solnedgång i StockholmI serien Per-Anders underbara resa genom Sverige har turen kommit till huvudstaden Stockholm. Där var jag i förra veckan och bodde en natt på hotell. 

Jag gillar Stockholm. Fast i lagom stora (eller rättare sagt, små) doser. Jag gillar pulsen, storstadskänslan och alla märkliga människor där. Men Stockholms fördelar är också dess nackdelar och ibland blir det hetsiga tempot lite för högt. Det kan faktiskt bli lite påfrestande med alla höghastighetsfotgängare som springer om en i rulltrapporna.

Det här var ju långt ifrån första gången jag besökte huvudstaden, men nytt för denna gång var att jag blev titulerad "ni". Både i hotellreceptionen och i en butik blev jag varse detta fenomen. Jättelöjligt, tycker jag. Länge leve Du-reformen!

Själva syftet med resan var naturligtvis inte att bo på hotell, utan att jag tillsammans med en kollega deltog i den årliga Språkvårdsdagen. Eftersom vi jobbar med att skriva texter kan det vara bra att få bli uppdaterad i hur språket utvecklas. Men varför är det nästan bara kvinnor som deltar i Språkvårdsdagen? Av det hundratalet personer som närvarade var vi endast en handfull män. Är kvinnor överrepresenterade bland informatörer och skribenter? Eller beror det på något annat? Hm...

En av föredragshållarna var i alla fall den norske programledaren Fredrik Skavlan. Själv har jag aldrig sett någon av hans talk-shows men många säger ju att serien är bra. Hans föredrag var i alla fall underhållande när han berättade om sig själv, sin show och hur det är att vara norrman i Sverige.

För några veckor sedan bodde jag en natt på hotell i Arjeplog, och jag slås av hur olika Sverige kan vara. I Stockholm ser man massor av människor överallt, medan man i Norrbotten kan åka 15 mil utan att ens se ett hus. Men allt har sin charm och jag trivs på båda ställena.

Men utsikten från hotellfönstret i Stockholm (se bilden ovan) var dock inte lika magnifik som den i Arjeplog.

Andra spännande platser jag besökt i Sverige, och dessutom bloggat om:
Hammerdal
Skellefteå
Arjeplog
Göteborg
Umeå
Junsele
Vilhelmina

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

#1 - Ann Catrine

Äldre människor brukar ju "Ni:as" ibland,

men det var inte så du tydde att du nu

råkade ut för det vid ett par tillfällen...?!

Nej, det är klart, för vi blir ju aldrig gamla ;-)Skämt åsido, det är mer än löjligt att,speciellt yngre, nu börjat "Ni:a"...

Du som vet det mesta, visst var det Bror Rex som införde Du-reformen?Håller med dig angående Stockholm,

i lagom mängd är det trevligt och mysgt..

Men det är alltid lika skönt komma hem till det sega lunket i norr ;-)

Ett av mina barnbarn konstaterade i somras när vi var i huvudstaden att det inte var någon som pratade med varandra i tunnelbanan.

Man tittar ju inte ens på varandra, sa 5-åringen..

Och det kan ju vara på både gott och ont!Skavlans talkshows är bra!

Både de svenska som sänts nu, och den norska varianten som sändes på SVT för några år sedan.

Han har en intervjuteknik som får gästerna att öppna sig och visa en annan sida av sig själva än den officiella kändisattityden.

Nu senast var det en fransk matematiker som var väldigt intressant att lyssna på!

Matematiken blev lyrik i hans tolkning!Ha en bra onsdag, var du nu befinner dig i vårt land!

#2 - Kerstin

Ja, man kan undra, kvinnor lär ju vara mer pratsamma än män, kanske behöver uppdateras oftare, "ordmaskinen"kanske behöver smörjas med nya insikter?

Skavlans talkshows är en av mina absoluta favoriter!

Hans intervju teknik kan få den tristaste att framstå som intressant!

Det vinner ju Showen på?!

Titta någon gång!

Stockholm är en vacker stad, blir bara så sällan av att åka dit!?Ha dé

#3 - Beate

Va... är vi märkliga människor... hmmmmmm;-) Hetsigt tempo: har du någon gång upplevt rusningstid i London, Paris eller München. 08 är ju rena sömnpillret jämfört med "riktiga" storstäder.

Utsikten från hotellet är ju hur charmig som helst (takåsar är det mysigaste som finns) - ja, ja: jag kommer på mig att jag försvarar "mitt" Stockholm, vilket ju egentligen inte behövs då din sista mening i inlägget klart och tydligt säger att du inte vill "bråka" med någon.

Å japp, det är mest kvinnor som jobbar som informatörer och skribenter och den enkla anledningen är att lönerna är kass (pratar om Stockholm nu).

Skavlan har jag aldrig sett faktiskt, tittar sällan på tv om det inte är sport såklart;-)PS. Jag är verkligen en asfaltbonde och storstadsmänniska. Skulle aldrig kunna tänka mig att bo mera än två mil från en huvudstad, får lappsjuka då. Det beror nog på att jag är uppväxt i en liten håla som liksom aldrig var "min grej". Tur att man är olika. Vilket hotell bodde du på? Gissar på nå't nära Slussen eller Vasastan. DS

#4 - Per-Anders

Ann Catrine: Fast ibland kan det vara skönt att få slippa prata med någon på tunnelbanan. Det här med "niandet" tror jag är nån sorts nutida klassmarkering. Det verkar finnas dem som vill markera en skillnad mellan "hög och låg" i samhället.Kerstin: Jodå, jag har funderat på att titta på Skavlan någon gång. Om inte annat för att hänga med i snacket i fikarummet på jobbet.Beate: Som jag skrev i inlägget så gillar jag Stockholm, och när jag konstaterar att det finns märkliga människor i huvudstaden så är det något jag upplever som positivt. Jag gillar människor som är annorlunda. Jag har varit i London flera gånger men upplever inte den staden som hetsig. Fastän det är oerhört många fler människor i farten i London än i Stockholm så är ändå tempot (och människorna) lungare i London. Hotellet heter Hotell Riddargatan. Vi åt jättegod pizza på en av de italienska restaurangerna i närheten.

#5 - Lisbeth

Tack, P-A, trivsamt =)

Jo, tänk vad skönt att kunna pendla mellan dessa ytterligheter... tänk gammalt tillbaks då de var "fjättrad" vid sin ort... huvva brr

Fast numera trivs jag nog bäst i stillheten, med några i närhetenHa det gott!

#6 - Kalmardamen

Snart 30 år har gått sedan jag bytte ut Stockholm mot Kalmar.

Trivs och känner mig hemma här i småstaden, men varje gång jag reser till Stockholm så känns det ändå som att komma hem.

Faller snabbt in i trallen och skyndar mig uppför rulltrapporna o.s.v.

#7 - Mia

Jag trivs också i Stockholm. Ibland roar jag mig med att bara sitta på en av sofforna på centralstationen och kolla in människor. Intressant!

#8 - Elisabeth

Ja under mina år i Karlstad uppdaterade jag min stil, plötsligt började människorna i butiker kalla mig för "DAMEN" ...men då blev jag rädd och köpte en grön Fjällrävenjacka.