Om manligt och kvinnligt samt små blå prickarIdag fick jag ett mail på jobbet från en kvinnlig kollega. I mailet fanns en bild som visade en massa blåa prickar som åkte runt i något sorts avancerat processflöde. Under bilden kunde man läsa:

"Har du någonsin tänkt över hur en kvinnas hjärna fungerar? Det är enkelt att förstå om du kollar in den här bilden. Varje liten blå kula är en tanke på något som skall göras eller ett beslut som skall tas eller ett problem som skall lösas. Mannen har det mycket lättare, han har bara 2 kulor... och de sitter inte ens i hans huvud.

Sänd detta vidare till kvinnor som vill ha sig ett gott skratt och män som klarar av att se verkligheten i vitögat..."

Där fick man så man teg. Hur många gånger har man inte mött kvinnor som högljutt skanderat att "karlar inte kan gå och tugga tuggummi samtidigt." Men jag tänker på vad min terapeut sa som jag gick hos en gång i tiden (eftersom jag gått i väggen och behövde hjälp att komma upp "på banan" igen). Terapeuten, som var kvinna, sa att det bara är dumt att försöka göra flera saker samtidigt. "Det har jag slutat med för länge sedan", sa hon.

Hon menade att man istället ska ha som ambition att göra en sak i taget. Ett råd som jag har följt sedan dess. Och tack vare det rådet mår jag numera också väldigt bra. Dessutom hinner jag med allt jag har tänkt.

Jag svarade min mailande kollega att bilden bara speglar det kontrollbehov många kvinnor har. Många kvinnor skryter ju med att de kan göra många saker samtidigt. Men i praktiken handlar det om att de inte klarar av att släppa taget om sina små revir, därför att de är rädda att någon man ska klara sysslorna lika bra (eller kanske ännu bättre). 

Själv tycker jag inte livet handlar om en tävlan om vem som kan göra saker bäst, istället tycker jag det viktiga är att man hjälper varandra. Utan prestige.

Bilden ovan är endast en del av bilden jag berättar om i inlägget. Dessutom rör sig alla prickarna i orginalbilden, men jag lyckades inte överföra animationen till bloggen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
#1 - Kerstin

Själv tycker jag inte livet handlar om en tävlan om vem som kan göra saker bäst, istället tycker jag det viktiga är att man hjälper varandra. Utan prestige.Det här tycker jag var de bästa raderna av allt- sammans!!!

Tack för dem!

#2 - Beate

Den bilden har jag också fått för ett tag sedan. Eftersom jag är (tyvärr) kvinna kan jag bara säga som så:

- När man var 20-35 var det inga problem alls att göra två saker samtidigt.

- Efter 35 gick det bra med 1 och 1/2 sak.

- Nu håller jag mig till en sak i taget.

Till sist: min (manliga) bästis på jobbet brukar säga: "Vi män har simultanförmåga fast vi skryter inte om den."PS. Kvinnans kontrollbehov - där håller ja i n t e med dig. Vi har en IT-kille på jobbet och han är just den personen som du beskriver. DS.

#3 - Selma

Jag vet inte jag. Jag brukar försöka att vara lite strukturerad ibland och ta en sak i taget men där emellan gör jag ingenting.

#4 - Mia

Mycket kloka tankar från dig! Egentligen tycker jag att alla berättelser om kvinnors mångfald och mannens enfald är uttjatade! Sådana här analyser du gör är betydligt mer tilltalande i min lilla hjärna...

#5 - Per-Anders

Kerstin: Kul att du gillade de raderna.Beate: Men han kanske är förklädd kvinna.Selma: Det låter som min stil.Mia: Tack.

#6 - mimmione

håller med till fullo, och bara för man är kvinna är det inte alltid sanning att ha simultanförmåga till tusen, jag är ytterst dålig på detta och gör oxå helst en sak i taget, i övrig håller jag med om det du skrev i min blogg, fattar inte att fler röstade bort alliansen

#7 - Per-Anders

Mimmione: Ja, i slutänden handlar det om hur man är som person. Inte vilket kön man tillhör.

#8 - Elisabeth

Just nu känns det inte ens som att jag har "ensaksförmåga"...

#9 - Ika

Skulle du kunna tänka dig att vidarebefordra mailet till mig? Vi arbetar just nu i skolan med manligt och kvinnligt, vore toppen om jag kunde få orginalanimationen :) min mailadress: erikabodin@live.se