Jag har fått ett mail från Mona Sahlin

Härom dagen fick jag ett mail från socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. I mailet skrev hon att hon ska ge "en valberedning i uppdrag att inför mellankongressen pröva förtroendet för hela verkställande utskottet och partistyrelsen. Partiledningen behöver ha ett starkt stöd och mandat för det stora förändringsarbete som nu måste följa. Vidare skriver hon att hon vill och tänker ta sitt ansvar och leda partiet genom den pågående krisen, och att socialdemokraterna måste förändra sin politik.

Mailet (som skickats till mig och till alla andra socialdemokratiska partimedlemmar) gör mig lite bekymrad. Partistyrelsens modell för att ta partiet ur krisen är alltså att förändra den socialdemokratiska politiken, inte att syna företrädarnas arbete (visst, förtroendet för partitoppen ska prövas, men resultatet verkar förutbestämt). Jag skulle vilja att det vore tvärt om.

Skälet till socialdemokraternas valförlust och kris är ju att partiets företrädare gjort ett dåligt arbete. Och om inte de nuvarande företrädarna kan leverera ett bra politiskt arbete (både på riks- och lokalnivå), då måste de naturligtvis bytas ut.

Däremot ser jag inga skäl att förändra själva politiken. Genuin socialdemokratisk politik behövs mer än nånsin. I dagens ego-Sverige har ordet solidaritet helt tappat sitt värde, och för att återupprätta det ordets status måste Socialdemokraterna börja prata ideologi, värderingar och attityder. Inte (vilket det finns skäl att befara) vrida socialdemokratin till höger.

Just nu verkar det råda en ordentlig turbulens inom partiet, vilket jag tycker är bra. På det viset kan vi(förhoppningsvis) få en rejäl debatt om personfrågor, politiskt budskap och hur budskapet ska torgföras. Bara nu inte den debatten kvävs av partitoppens desperata kamp att behålla sina egna maktpositioner.


Aftonbladet:
Mona Sahlin: Partiet behöver ruskas om
Juholt trakasserad efter avgångskrav
Det är bråttom om hon ska få till något slags lugn i sitt parti

DN:
S sluter leden på krismötet
Lundby-Wedin: ”Kritiskt läge”
”Risk att S står inför ökenvandring"

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,