Utrikes lunch i HammerdalI serien Per-Anders upptäcker Sverige har vi idag kommit till Hammerdal i norra Jämtland. Jag och min kollega var nämligen där idag, för att göra reportage i skogarna utanför Hammerdal, och efter uträttat värv åkte vi in till centralorten för att hitta nånstans att äta lunch.

Det fanns flera restauranger att välja bland och till slut bestämde vi oss för den på bilden ovan. En restaurang som lockar med lunch med kvalitet 9 -18 kan man ju bara inte motstå. Dessutom stod det Utrikes på skylten ovanför entrén. "Varför då?" frågade vi oss.

Ur den rikliga lunchmenyn bestämde vi oss för fläskkotletter med stekt potatis (jättegott) och jag passade på att fråga mannen i kassan om det här med Utrikes. Han berättade att Utrikes är ett begrepp nära sammanknippat med Hammerdal, och många olika företag har Utrikes som en del i namnet. Begreppet myntades på den tiden när delar av Jämtland tillhörde Norge (för en massa hundra år sedan), och i Hammerdal var det diskussioner om vilket land man skulle betala skatt till.

Tyvärr hann vi inte med så mycket mer än att äta lunch i Hammerdal, men nu kan jag i alla fall skryta med att jag besökt ytterligare en trevlig ort i Norrlands inland.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,
#1 - Selma

Utrikes ja. Hammerdal är för mig en ort man mest bara far igenom. Det blir väl så med en svärfar på Flata (Strömsund) inte mycket mening att stanna till i Hammerdal.

#2 - Tina

Hammerdalsborna tar verkligen långlunch med kvalitet ibland :)

#3 - Kerstin

Vilken trevlig och "matnyttig" turne Du gör!

Väntar på nya spännande ställen med god mat:))

#4 - blå huset

du ha aldirig varit i BLÅ HUSET bäst

#5 - Cina

Vilken bra serie! "Per-Anders upptäcker Sverige", den tänker jag följa!

#6 - Anna

Men P-A hur gick det med den där undersökningen du gjorde, om vad vi ville läsa på bloggen? Vart tog kärleken och romantiken vägen som jag efterlyste?

#7 - Per-Anders

Selma: Nja, jag tyckte Hammerdal såg ganska trevligt ut.Tina: Jag reagerade också på den långa lunchen.Kerstin: Förhoppningsvis ger jag mig ut snart igen.Tina: Blå huset..?Cina: Vet inte riktigt än vart nästa matstopp blir.Anna: Okej. Ska försöka leverera lite kärlek o romantik framöver på bloggen.

#8 - Dahlin

ROBBAN!!!!!

#9 - Anonym

UTRIKES BEST EVAAAAARRRRRR FUCK BLÅ HUSET LOLOLOLOL