Exotisk djurupplevelse i VästerbottenJag befinner mig just nu i Umeå efter en dag i den Västerbottniska vildmarken. Tillsammans med min kollega är jag här för att göra en kortare reportageresa för vår personaltidning. Dagen har vi till stora delar ägnat åt bilkörning, och förutom massor av snö, och hala vägar, finns det även gott om renar på och omkring vägarna i Västerbotten.

Jag vet att det även finns en och annan ren i mitt eget hemlandskap, Medelpad, men det är väldigt sällan jag lyckas träffa på någon. Däremot träffade vi på flera renar under dagens biltur kring Vindeln, nordväst om Umeå.

För mig är renar ett vackert, och exotiskt djur, som till storleken är mycket mindre än vad man kan tro. På ett ställe stod en mindre hjord mitt på vägen, och djuren verkade inte bry sig speciellt mycket om att det kom bilar.

Jag stannade min bil och klev ur för att fotografera, och trots att jag gick ganska nära tittade renarna endast lite förstrött på mig.

Däremot tittade de passerande bilisterna (förmodligen lokalbefolkning) mer på mig än på renarna. För dem som bor här är renar antagligen inget exotiskt och bilisterna tyckte säkert jag var lite konstig som stod där på vägen och fotograferade.

Bilderna i detta blogginlägg har jag tagit under dagens biltur i Västerbotten. Det gäller att vara väldigt uppmärksam när man kör bil här. När som helst kan en ren dyka upp på vägen. Bilderna nedan går att förstora om man klickar på dem.

  
 

#1 - Beate

Jättefina action bilder. Den sista bilden borde du lämna in till en tävling eller sälja till Aftonbladets 08-upplaga. Exotiskt är ju bara förnamnet.

Den översta bilden trodde jag föreställde en älg, men uppenbarligen ser jag inte ens skillnaden. Jag menar jag är ju från Stockholm;-)

#2 - Mia

Ja, för oss sydlänningar är rena exotiska. Norrland överhuvudtaget känns litet "annorlunda Sverige". Så långt norr upp som Västerbotten o Norrbotten har jag endast varit sommartid.

#3 - Per-Anders

Beate: När man ser djuren i verkligheten är det lätt att se skillnaden. Älgar är mycket större än renar.Mia: För mig som bor i södra Norrland känns inte Västerbotten så väldigt annorlunda. Lite fler renar och naturligtvis högre fjäll längre inåt landet.

#4 - Maggan

...dessutom är älgar alltid mörkbruna!

#5 - Selma

Renar är lite korkade i trafiken minst sagt.

#6 - Kerstin

Vad glad jag blir av Dina fina bilder, renar är så vackra!

#7 - Tina

I Västerbotten är det DU som är exotisk. Du som kommer söderifrån :)

#8 - Yvonne

Det närmaste en ren jag har varit måste vara den uppstoppade ren som jag såg på någon marknad här i Eskilstuna för några år sedan, men det kanske inte räknas som exotiskt?

#9 - Per-Anders

Maggan: Precis!Selma: De kanske inte har fått rätt utbildning?Kerstin: Tack!Tina: När jag stod där mitt i vägen med flouricerande gul jacka och kamera med teleobjektiv så var det kanske inte så konstigt att folk tittade på mig.Yvonne: Lite exotiskt var det nog.