Varför är prinsessbröllopet så intressant?



Tidigare i veckan var jag på en tjänsteresa till Österrike och vid ett tillfälle gick jag in i en livsmedelsaffär i Gmunden för att köpa en läsk. I kassan betalade jag med mitt kontantkort, och när expediten insåg att jag kom från Sverige utbrast hon glatt: "Ah, Schweden!"

Sedan följde en lång utläggning på tyska, som jag inte fattade ett smack av, men till slut anade jag att hon pratade om det förestående prinsessbröllopet i Sverige.

"Ja, Victoria und Daniel", sa jag.

"Ja. Victoria!", bekräftade expediten med ett stort leende, och hon verkade väldigt förtjust över att Sveriges kronprinsessa skulle gifta sig.

Jag träffade även andra i Österrike som var intresserade av Victoria och Daniels bröllop, och uppenbarligen har det väckt uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser. Och bor man exempelvis i Österrike, som är ett land med republik, kanske man har ett extra behov av monarkisk flärd.

Frågan om det är monarki eller republik som är det bästa statsskicket har ju den senaste tiden diskuterats extra mycket i Sverige. Själv ser jag väl egentligen inte det som någon stor fråga men det är ändå med viss förvåning som jag noterar det enorma intresset i Sverige för prinsessbröllopet. Vilka behov får man egentligen tillfredställda genom att hänge sig åt överhetens familjeaktiviteter? Varför är ett bröllop inom kungafamiljen mer intressant än om det hade varit inom någon annan familj?

Trots allt tycker jag monarki känns som ett ganska otidsenligt statsskick. Kungligheterna blir ju tillsatta genom arv och inte genom val eller prestation. Visserligen har ju kungen ingen egentlig makt, vilket tack och lov innebär att vårt statsskick i praktiken är en demokrati.

Men nåt verkar det ju vara som gör prinsessbrölopet så intressant, även så långt bort som i Österrike.

Bilden ovan har jag tagit i Gmunden, Österrike.


Aftonbladet:
”Daniels tal var en knock out”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
#1 - Selma

Jag tror att det romantiska i sagan sveper med människor långt mer än man vill tro. Sen är ju hela saken med monarki så knäpp, egentligen.

#2 - Ailas

Jag ställde ungefär samma fråga på min blogg och fann även ett svar. Människors ständiga behov av drömmar om romantik och glamour... ett sätt att överleva vardagen?

Själv är jag alldeles för jordnära för att längta alltför mycket efter slika ting.

#3 - Lisbeth

Själv satt jag klistrad framför TV, från jag klev upp på morgonen, tills TV1 avslutade sin sändning från bröllopet. Fikade gott med bästa porslinet o njöt, hela dan.

Det må vara en verklighetsflykt - so what?! - I liked it =)

#4 - Beate

Klart att ett kungligt bröllop väcker uppmärksamhet - åtminstone i Europa. T o m BBC visade 10 minuter. Å Sverige är ju ingenting jämfört med t ex England (Charles-Diana-Camilla). Tycker att kunghuset gör så mycket positiv PR för vårt lilla land - det får gärna vara kvar.

#5 - Kerstin

Visst var de underbara båda två! Så lyckliga ( hoppas att det håller)!

Daniels tal var det finaste jag hört!

#6 - HumanLabRat

Likt små barn sitter även vuxna och drömmer om prinsar och prinsessor, TYDLIGEN! Illusion, lättja, ytlighet och att likt barn alltid ha roligt! Inte vill man se verkligheten där folk som inte råkar vara födda till prinsessor får svälta eller dö utan adekvat vård! Sånt orkar de "vuxna" barnrumporna inte med på lekplatsen!

#7 - Anonym

Bröllopet var verkligen fint tycker jag.

#8 - Helen

Diskussionen republik/monarki är en sak, medan prinsessbröllopet är en annan. Detta därför att enligt det statsskick vi har, så är det inte en överklassfamiljs privatsak utan en angelägenhet för hela det svenska folket. Man kan se det krasst: jag har varit med och betalat, därför vill jag få ut det jag kan av de pengarna (ca 20 kr). Däremot kan jag inte känna igen mig i HumanLabrats beskrivning - jag klarar av att BÅDE engagera mig i människors elände OCH njuta av en stunds flärd framför teven.