Bra att det finns sista datum på matJag läser i Aftonbladet och Expressen att tusentals ton mat slängs i butikerna varje år. Nu ska Nordiska ministerrådet undersöka varför matsvinnet i butiker och grossister i Norden är så stort.

En butiksägare säger i Aftonbladet att man är tvungen att slänga mat som inte är ny och fräsch för att hålla kunderna nöjda. Han säger att välfyllda hyllor och bra bäst föredatum är ett måste för att inte konsumenterna ska byta butik. Vidare säger butiksägaren att det är svårt för inköparna att förutse hur mycket kunderna kommer att handla. Man beställer hellre in för mycket än att man riskerar att det tar slut, då kanske kunderna byter butik.

Är det alltså kunderna som är problemet? Trots allt är det väl inköparnas jobb att köpa in rätt mängd varor och att förutse hur mycket som kommer att säljas.

Enligt Aftonbladet tvekar också många butiker inför att rea ut varor som snart passerar utgångsdatumet. Enligt Svenska dagbladet är flera handlare rädda för att det ska pressa priser på andra varor också, och för att det skulle försämra kundernas intryck av butiken.

Kanske handlarna hellre skulle vilja märka om mat som närmar sig utgångsdatumet med ett nytt datum? Sådant verkar ju hända lite då och då.

Ibland hör man röster som klagar på att folk inte vill äta mat med passerat utgångsdatum. Men genom att smaka och lukta på mat man har hemma i kylskåpet tycker jag att det ofta är lätt att avgöra om maten är för gammal. Sedan kan man ju även äta rester. Jag brukar ofta komponera nya spännande maträtter med rester från tidigare måltider som grund. Pannkakskorv är ett sådant exempel.  

Jag tycker trots allt att vi ska vara rädda om systemet med datummärkning. Om inte datummärkningen fanns så tror jag risken är väldigt stor att mathandlarna skulle försöka lura på oss gammal mat.

Egentligen finns ju svaret på frågan varför så mycket mat slängs i butikerna: Köp in rätt mängd varor till butikerna, och sälj maten medan den är färsk. Och skyll inte på kunderna.

Bilden ovan: Inget är som mammas köttbullar. Köttbullarna på bilden är gjorda av min sambo.

Aftonbladet:
Tonvis med mat slängs varje år
Lukta och känn – bästa sättet att bedöma maten

Expressen:
Butiker slänger tusentals ton mat
#1 - Selma

Klart att det är kunderna som är problemet. Alltid dessa kunder som ställer till det.

#2 - Ailas

Jag tror inte att det är alldeles lätt att alltid köpa in rätt mängd av varje vara. Det är i vart fall betydligt enklare att skriva och kräva det... Själv erkänner jag utan att blinka att jag är ganska kräsen som kund och en dålig butik överger jag direkt.Jag tycker att det är OK att sälja varor billigare märkt med kort datum än att slänga den, för jag är uppfostrad med att man inte ska kasta mat.#3 - Kerstin

Jag har laktosfri mjölk som är ett par veckor efter utg.data!

Inget fel på den!

Undrar vad den innehåller?

Kastar gör jag inte, hönsen äter upp allt!

#4 - Elisabeth

Jag slänger aldrig mat, "tänk på barnen i afrika" sitter i ryggmärgen,

men maten blir heller aldrig dålig för jag brukar tänka framåt, så nästa dag blandas resterna med något.

och nej tack, ingen öl till maten!http://www.expressen.se/ekonomi/1.2077243/har-ar-varldens-dyraste-ol

#5 - Beate

Stackars, stackars handlare och inköpare (ironi). Du vet allt dom slänger får dom "dra av" från skatten, de får alltså "betald" för allt som inte säljs samtidigt som matpriserna stiger för oss kunder. Maken är också en baddare på att förvandla matrester till "lyxmiddagar". Jag är totalt kass på det.

Här några fler "måsten" inför Polenresan.

Världens lokala lunchställe med dom bästa sopporna (Zurek, deras specialitet): Dobra Kuchnia,Władysława Jagiełły 6

Sopot. http://dobrakuchnia.prv.pl/Start.html.Åsså Jozefs Pub, ul. Kosciuszki 4, Sopot, där dom säljer lokal öl, alltså inte de stora märken. Himmelsk god öl:-) och loppis inredning. Så himla coolt.

http://www.jozefk.pl/

Recension på engelska: http://www.gdansk-life.com/drink/pubs_cafes_details/4-Cafe_Jozef_K.Båda ställen är ett stenkast från stranden och piren.

Resan med lokaltåg från Gdansk till Sopot Center tar cirka 20 minuter. Tågen går var 7:e minut och kostar typ 2:50 kr enkelresa.

#6 - Beate igen

Glömde ju säga att "nattlivet" och vimlet på Sopots huvudgatan Monte Cassino är oslagbart. Mycket bättre än i Gdansk. Ni kommer att bli positivt förvånade. Vid piren (förlängning av huvudgatan) finns det några fiskrestauranger som serverar bättre Fish 'n chips än i England.

#7 - Lotta

Min farmor lärde mig om man var osäker på om maten var otjänlig så skulle man ta hjälp av katten (om man har någon:). Äter katten så är den helt ok att äta för oss tvåbenta.

Jag tycker att det är tråkigt att så mycket mat slängs, med tanke på vad våra barn får att äta i många skolor.

:-)

#8 - Andrea

Istället för sista datum borde mat märkas endast när produkten är gjord / tagen ur jorden, så kan man själv avgöra med sina sinnen när den inte är ätbar. Det gynnar industrin att ha långa hållbarhetstider = en massa tillsatser, det pressar priserna för dem och oss konsumenter. Hellre mindre utbud som följer årstider och varför vill vi välja mellan 15 pastasorter i en butik???? Hellre mindre lådor med frukt och grönt, och lite dyrare, färskare varor utan tillsatser. Inga varor bord få kastas bort innan de flyttas till en halva priset låda.

Folk är rädda att äta mat som passerat sista datum märkning. Glöm det vi borde alla vara rädda för eller uppmärksamma på den cocktail av tillsatser vi sätter i oss dagligen. Inga undersökningar finns vad det gör med vår hälsa, men räkna med att i längden är det inte bra!!!

#9 - Pjoltas

En matbutik ska ju alltid innehålla allt och ha färskvaror. Det är nog vi (kunderna) som har för höga krav. Tacka vet jag köerna efter bröd i forna Sovjetunionen.=)