Sjuk eller bara simulant?

Svenskarna är världens mest sjukskrivna folk.

Det påstods i kvällens Uppdrag granskning på SVT 1 som handlade om Försäkringskassan och de regler som gäller vid sjukskrivning. Den nuvarande regeringen har ju infört den så kallade rehabiliteringskedjan som bland annat innebär att den som är sjukskriven, efter en viss tid ska tvingas söka arbete på hela arbetsmarknaden. Och om man inte börjat jobba igen efter ett års sjukskrivning har man inte längre rätt till sjukersättning.

Om det nu stämmer att vi svenskar är världens mest sjukskrivna folk, vad är i så fall orsaken?

Beror det på att vi är världens sjukaste folk, eller beror det på att vi är världens mest simulerande folk? Regeringen verkar ju ha sin uppfattning klar, nämligen det senare. I programmet sa Fredrik Reinfeldt om svenskarna, och om sin politik:

"Det friska folket som varit så sjukskrivet ska nu börja jobba igen."

Jag tror faktiskt att väldigt många av de sjukskrivna faktisk är sjuka. Och jag tror inte någon blir friskare av att tvingas bli utan sjukersättning.

Själv var jag för fem år sedan långtidssjukskriven under en period på ett och ett halvt år. Skälet var utbrändhet och jag kan verkligen intyga att jag var sjuk. Under lång tid hade jag, förutom utmattningsdepressionen, även balansrubbningar och låg för det mesta i sängen.

Men tack vare professionell behandling hos företagshälsovården (med bland annat kognitiv beteendeterapi) och ett gott samarbete med Försäkringskassan (det här var alltså innan de nuvarande hårda tiderna) så blev jag till slut helt återställd och kunde gå tillbaka till mitt arbete. Och idag mår jag bättre än någonsin.

Men ibland undrar jag: Tänk om jag blivit sjuk idag, och inte för fem år sedan. Skulle då Försäkringskassan acceptera företagsläkarens sjukskrivning av mig? Om inte, skulle jag idag få samma möjligheter till framgångsrik rehabilitering, eller skulle jag efter ett halvår tvingas att söka ett annat arbete?

Det känns lite pirrigt att bo i Sverige idag, jag hoppas verkligen att jag får fortsätta att vara frisk.


Aftonbladet:
Orimligt - man behandlar inte människor så
Tvingades att jobba – tog sitt liv
Vinsten med rehabkedjan: tre timmar
Nu närmar vi oss en normal nivå
Blir folk friskare, eller bara fattigare?
Prata om människor istället för siffror

DN:
Nya sjukregler får fler i arbete

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
#1 - Anna

"Och om man inte börjat jobba igen efter ett års sjukskrivning har man inte längre rätt till sjukersättning."



Falskt.



Du blir utvärderad och om du inte kan jobba så blir du omförsäkrad. Den stora skillnaden är att din sjukskrivning inte förlängs med automatik, utan att du faktiskt måste genomgå en bedömning.



De flesta verkar missa att det faktiskt finns en möjlighet till förlängd sjukersättning om man inte kan jobba, och att tidsgränsen handlar om att det då är dags att PRÖVA.

#2 - Per-Anders

OK. Men frågan är vem som gör bedömningen, en läkare eller Försäkringskassan.

#3 - Kerstin

Förstår Din oro!

Som pensionär(fattig) behöver jag ju inte oroa mig för sjukskrivning eller ej, såg inte Uppdrag granskning men skall leta reda på reprisen!

Skönt att Du fick hjälp och är åter på banan:))

#4 - Cina

Bedömning för fortsatt sjukskrivning eller sjukersättning gör Försäkringskassan med läkarintyget som underlag. Man kan alltid överklaga Försäkringskassans beslut om man kan, vill och orkar.

Jag är en av alla "omförsäkrade", (vem har hittat på det uttrycket? Idiotiskt.) med samma diagnos som du har haft. Får man inte rätt behandling från början tar det tyvärr längre tid än vad det nya sjukförsäkringssystemet tillåter. Tufft har det blivit!

#5 - Daniel

Men tack å lov bättre i USA där de flesta inte har råd att bli sjuka, bli behandlad eller få medicin.



Tittade på nåt missbrukarprogram igår om USA och när tungdrogare ville ha hjälp, men blev utkastad från behandlingshem efter nån enstaka dag för försäkringsbolag ville inte betala.. och de flesta dog. Det kallar jag verklig skandal.

#6 - Per-Anders

Kerstin: Programmet sänds även 14/01 i SVT1, 16/01 i SVT2 och 18/01 i SVT24.



Cina: Jo, så är det. Det finns bra behandlingsmetoder men tyvärr får inte alla tillgång till dem.



Daniel: Förhoppningsvis kanske det kan bli lite bättre i USA nu när Obama är vid rodret.

#7 - Beate

De flesta som är sjuka är sjuka. Punkt, slut. Sedan finns det ju alltid några fuskare (minoritet). Dessa borde man komma åt lättare och smartare utan att dra undan benen på "ärligt" sjuka. Å daniel har en poäng, såklart.

#8 - Per-Anders

Beate: Ja precis.

#9 - Sarasvati

Om ingen av alla dessa i vare sej regering, eller opposition kan inse att vi har byggt in stora stora fällor i arbetslivet idag, och att den ska ökade sjukdomsfrekvensen KAN ha att göra med ett överutnyttjande av arbetarna idag. Då är man blind. Arbetslivet borde kunna hålla hela livet. Men vi har skapat elittänkande kring vad alla vi ska och måste klara av idag inom arbeteslivet. Vi har olika människotyper, en del klarar av sånt andra inte klarar, de som klarar vissa saker bra, kan andra ha svårt med. Men idag ser vi bara till att alla ska likriktas, det är ett av de stora felen samhållets styrande=makthavarna, har byggt in. Elitism. Där de med andra förmågor, som inte värderas alls idag, har en chans att finnas till inom arbetslivet idag. Klar utslagningsmekanims, som flertalet stressforskare uttalt sej om. Ett arbetsliv, hela livet igenom utan elittänk vore intressant att höra vad arbetslivsforskarna sgäer att det borde kunna innehålla! Var är de... de som forskat på arbetsliv idag? Jo denna myndighet lades ned, strax efter nyåret, 2007, av vår nuvarande regering.



Gott skrivet, och tänkt av dej!



Nej jag tror inte vi är det mest sjukskrivna folket, det är bara det att vi är det mest heltdisarbetande folket i världen. Där är en av de klämmar vi sitter med. Statistisk kan vridas till, till vad som helst ibland ;-)

Mvh Sarasvati