Skitprat på hög och låg nivåKanske jag borde gå igenom mina utgående mail i min e-postlåda. Tänk om jag har e-post liggande som innehåller nedlåtande omdömen om människor i min omgivning. Och om det nu skulle finnas dokument med komprometterande innehåll i min dator, kanske Julian Assange slår till och publicerar alltihop på Wikileaks. Då skulle jag tvingas stå där med skammens rodnad på kinderna.  

Fast jag tror ju inte att mina eventuella tarvligheter är kvalificerade att hamna på Wikileaks. Där handlar det istället om hemligstämplad information på hög diplomatisk nivå, utväxlad regeringar emellan. Men hemligheterna som avslöjas på Wikileaks verkar ändå ha karaktären av skvaller och skitprat, trots att de som står bakom hemligheterna ofta är högt aktade personer på viktiga positioner.  

Utrikesminister Carl Bildt sa i TV härom dagen att det är viktigt att diplomater får möjlighet att ha förtroliga samtal med varandra utan att innehållet läcker ut, med andra ord tyst diplomati. Och visst kan det vara så. Men jag tycker ändå det finns ett värde i att makthavarnas sandlådebeteende ibland synas, och att de vidrigheter som äger rum i samband med krigshandlingar blir blottlagda.   

Människan verkar vara ständigt beredd till konflikter, oavsett om det är på jobbet, i släkten eller länder emellan. Krigen utövas dock ofta i skydd av anonymitet, exempelvis hemligstämplade diplomatiska dokument. Många verkar ha svårt att stå för det de gör.   

Landsföräderi och spionage är ju bland de värsta brott man kan begå, det har vi fått lära oss ända från skolan. Men jag kan inte riktigt få ihop vad Julian Assange är ute efter. Är han en spion eller är han en engagerad sanningssägare? Det är ju förvisso inte han som läckt all hemlig information, han har ju bara bidragit till att sprida den.

Men för min egen del är jag egentligen inte så orolig för eventuella avslöjanden. Jag sätter aldrig något på pränt som jag inte kan stå för i alla sammanhang. Det gäller e-post, min blogg eller det jag skriver på Facebook. När informationen en gång är satt på pränt finns det alltid en risk att den sprids, även om ambitionen är att den ska vara hemlig. Det borde både diplomater och privatpersoner tänka på. 


Aftonbladet:
Världens mest jagade man fruktar för sitt liv
Julian Assange fortsatt efterlyst
Moderaterna: Vi älskar USA
Tolgfors: Inget uppseendeväckande

DN:
HD: Beslut om att häkta Assange står fast
Svenskt fel hindrar Assangegripande

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
#1 - Den hemska tvillingen

Aha, är det här du håller hus alltså. Och bor i Timrå. Du verkar så himla bekant....Tack för inlägget om iphonevantarna, såna har jag saknat!

#2 - Lennart

Sandlådebeteende och struntprat bakom ryggarna känner jag till, det har funnits sen länge, generationer tillbaka i min norrländska släkt. Men jag är inte sån och jag bryr mig inte om någon säger något strunt om mig. Jag är en enkel människa som sköter mitt och lyssnar inte heller på andras struntprat. Jag orkar helt enkelt inte med sånt där strunt.

#3 - Anna

Blir imponerad hur du hänger med i allt som händer, och lyckas analysera det på ett vettigt sätt också. Själv har jag bara julklappar och buggsteg i huvudet nu :)

#4 - Per-Anders

Den hemska tvillingen: iPhonevantarna funkar faktiskt bra.Lennart: Jag brukar också försöka hålla mig borta från struntprat.Anna: Buggsteg ger mycket motion.

#5 - Mia

Skönt att vara en obetydlig, okänd, ointressant varelse för omvärlden! Därmed inte sagt att jag känner mig obetydlig eller ointressant! Att vara okänd för allmänheten har jag inget emot, tvärtom.

#6 - Selma

Man ska akta sig för vad man skriver, det är sant.

#7 - AnnaKK

Man ska inte underskatta den som suktar efter uppmärksamhet - knepen att nå den är garanterat inte uttömda än... 8-X

#8 - Jerry

Han är angelägen att ”avslöja” andras smutstvätt, men vågar inte visa sin egen smutstvätt…

#9 - Kerstin

Ja, tänk vad man lämnar efter sig en gång!?

#10 - Elisabeth

Ja det är Alltid bäst att stå för det man gör, och Har gjort, så gör en rakryggad människa.I Julian Assange (eller Kn-Julle som han även kallas) fallet,

verkan han mera ha ett drag av Katolska kyrkans sopa-under-mattan-mentalitet, när det gäller den egna personen,

typ vi hänger ut alla andra när de gör dumt, men själv gömmer vi oss bakom "det var inte jag" mentaliteten,

fegt.

#11 - Soctanten

Ang Wikileaks, det vore ju dumt om den "lilla" människan visste vad den "stora" människan sysslar med..... :)