Jag vill bygga ett hem till gatubarnenI veckans bloggtema undrar Mymlan vad man skulle göra med pengarna om man vann 214 miljoner kronor (angående en man i Helsingborg som vann den summan). Sett ur privatekonomisk synvinkel är ju 214 miljoner väldigt mycket pengar, så mycket att det nästan svårt att fatta.

Själv skulle jag låta bygga ett barnhem i Brasilien där hemlösa gatubarn kunde få bo. UNICEF uppskattar att det finns ca 100 miljoner gatubarn i världen, varav ca 40 miljoner i Latinamerika. Oftast hamnar barnen på gatan för att de helt enkelt inte har någonstans att bo eller för att de flytt från misshandel, vanvård eller alkoholism i hemmet.

Vad gör då statsmakterna i länder med många gatubarn för att komma tillrätta med problemet? Försöker man skapa ett mänskligt samhälle så att barnen kan bo hos sina föräldrar? Tar man hand om gatubarnen och ger dem mat, husrum och utbildning så de kan bli fungerande samhällsmedborgare. 

Nej, man skjuter dem.

Mellan 1988 och 1991 mördades 5 611 gatubarn i åldern 5-17 år i Brasilien. De flesta barnen mördades med pistolskott i huvudet. Morden utfördes oftast av speciella polisstyrkor som fått till uppgift att "rensa" bland gatubarnen, eftersom gatubarnen uppenbarligen mera ses som ett "sanitärt" problem än ett mänskligt problem.

Om jag vann 214 miljoner kronor skulle jag alltså låta bygga ett hem där (i alla fall några av) gatubarnen i Brasilien fick mat, trygghet och utbildning. Något som samhället i Brasilien uppenbarligen inte vill/klarar av.

Nu ska vi komma ihåg att det inte bara är i Brasilien det finns gatubarn. Till och med i vårt trygga Sverige finns det hemlösa barn. Och om det är mig det hänger på så delar jag gärna med mig av mina 214 miljoner för att hjälpa dem också.

Problemet är bara att jag inte vunnit 214 miljoner kronor. I själva verket har jag inte vunnit något alls (jag spelar nämligen aldrig). Min lycka är i stället att jag sedan födseln levt i Sverige, vilket till stor del är skälet till att jag lever ett tryggt och säkert liv.

Och visst, att präglas av ett tryggt liv i Sverige innebär ju att man inte behöver slåss för den dagliga överlevnaden. Istället funderar man ju på om man ska ta en platt-TV eller en ny dator på avbetalning, eller kanske både och. Om jag vann 214 miljoner skulle jag naturligtvis göra mig skuldfri och även unna mig och mina närstående någon lyxig kapitalvara, samt en rejäl slant på banken.

Men mitt behov av 214 miljoner kronor är ändå inte lika stort som hos gatubarnen i Brasilien.


Läs mer om gatubarn:
UNICEF om gatubarn
Wikipedia om gatubarn
Gatubarn i Sverige - finns de?

Bilden ovan har jag lånat från lakarmissionen.se

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,
#1 - Beate

Kanoooninlägg!!! Håller med dig om allt. Det avd vi i Sverige har är endast I-problem, men det är vi kanske inte alltid medvetna om. Vi kan ju inte föreställa oss riktig misär, då vi aldrig upplevt det.

214 miljoner, okay då, jag bygger också ett barnhem - fast i Rumänien. Jag skulle nog komma på massvis hur jag skulle sätta sprätt på pengarna - I-problem som sagt.

#2 - Emil Johansson

Fruktansvärt att dödsskjutningar används som metod för att "lösa" problemet med gatubarnen. Statistiken var från 1988-91, det skulle vara intressant med lite färskare siffror. Om det finns, det vill säga.

#3 - Em

Jag funderade på i veckan vad jag skulle gjort och jag hade sagt upp mig från jobbet och sen periodvis jobbat som volontär i olika länder. Jag hade njutit av mina pengar, men man måste ha livskvalitet och vad ger mer livskvalitet än att göra något för andra. Bra inlägg!!

#4 - Patrik Appelquist

Hej,Bra inlägg, skrämmande men så sant. Dock behöver man inte vänta på att vinna 214 miljoner för att hjälpa till.Jag är 24 år, jobbar 75% som väktare och driver ett projekt för gatubarn. Jag är inte på något sätt rik (ekonomiskt) och skulle jag vänta med att göra något tills dess så är jag rädd att jag skulle behöva vänta för länge.Vad jag menar är bara att det gamla uttrycket "många bäckar små" stämmer så bra in när det kommer till dessa saker. Ingen kan göra allt men alla tillsammans kan göra något. Bara man gör just "något".Tack//Patrik Appelquist

Gatubarn.nu -En blogg för gatubarn i Latinamerika

www.Gatubarn.nu

#5 - Per-Anders

Beate: Jovisst finns det mycket I-landsrelaterat man använda pengarna till här hemma. Men de flesta I-landsprylarna klarar man sig utan.Emil Johansson: Siffran 5 611 gatubarn hittade jag hos UNICEF. Jag vet inte om det finns någon färskare.Em: Om jag vann 214 mille skulle jag nog inte säga upp mig från jobbet. Däremot skulle jag nog ta tjänstledigt för att själv delta i etableringen av barnhemmet.Patrik Appelquist: Intressant projekt. Jag har kollat på din sajt och addat mig på projektets Facebooksida.

#6 - Kerstin

"om jag hade pengar..."skulle jag, ja vad skulle jag göra, det finns ju så många hål att stoppa dem i!

Tänkvärt elände Du lägger fram, kanske kan jag vara en "liten bäck bland andra bäckar"!

#7 - Selma

Det är så ofattbart att man kan se på barn som ett sanitärt problem och det är lika ofattbart att vi i Sverige inte förmår ta hand om våra barn.

#8 - Anonym