Blod, smärta och ond bråd död

Läser på Aftonbladet.se om polisen i Storbritannien som producerat en film som visar hur illa det kan gå om man skickar sms samtidigt som man kör bil. I filmen ser man två tjejer i framsätet på en bil och den ena, föraren, tappar uppmärksamheten på körningen med en bilolycka som följd. Resultatet av hennes sms:ande bakom ratten blir blod och smärta och kanske till och med ond bråd död. Skrämselpropaganda alltså.

Jag har alltid betraktat det som självklart att följa de trafikregler som finns. Jag har alltid bältet på mig, jag försöker alltid hålla hastighetsbegränsningarna, och jag kör alltid nykter. Och varför anstränger jag mig då att hålla dessa regler? Jo, för att jag inte vill att mina anhöriga ska behöva sitta och vaka vid min sjukbädd på något sjukhus. Men också av omtanke av mina medtrafikanter. Jag vill ju inte orsaka någon annans lidande.

Därför blir jag väldigt häpen, och ibland frustrerad, när jag hamnar i diskussioner med medmänniskor som öppet deklarerar att de minsann aldrig använder bilbältet. Samma personer brukar också bli väldigt störda av polisens hastighetskontroller, och tycker jag är töntig som betraktar det som självklart att man hjälps åt i trafiken (använder blinkers mm).

Är då skräckpropaganda rätt metod att förhindra olyckor i trafiken? Tja, kanske. Men skräckpropaganda som visar hur illa det kan gå i trafiken bör ju även riktas till andra än till ungdomar. Många vuxna, såväl män som kvinnor, beter sig väldigt korkat och egoistiskt i trafiken. Jag har många gånger undrat om medtrafikanter inte fattar vad det innebär att råka ut för en svår bilolycka. Resultatet blir ju faktiskt som i den engelska filmen: blod smärta och ond bråd död.

Nej, kära medtrafikanter. Släpp prestigen och hjälp till att vara rädda om varandra i trafiken!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Aftonbladet:
Diskutera filmen som ska skrämma unga bilister
Varningsvideon från England
#1 - Pernilla

Jag använder alltid bälte, men ska erkänna att jag ofta kör för fort och stör mig på hastighetskamerorna och de nya hastigheterna - det leder till väldigt ryckig körning när många bromsar in inför kamerorna, och de nya hastigheterna gör att det är svårt att hålla reda på vad som gäller på många sträckor. Det skapar onödiga riskmoment.

Sedan att jag kör för fort... det beror på att hastighetsbegräsningarna på många platser är satta för lågt, så om man håller dem så blir man omkörd av varenda människa. Då är det bättre att följa trafikrytmen. Detta innebär oftast att ligga i 120-130 på motorvägen och 100 på bra 90-vägar. Det är typiskt i sånna situationer när jag kör för fort - när det handlar om att avverka en lång sträcka på en bra väg.

#2 - Beate

Tycker alla dessa brittiska skrämselpropagandafilmer är utmärkta.

I England är det faktiskt förbjudet att prata i mobiltelefon om det inte är hands-free i bilar och då ingår väl messa. Har hoppats länga på en liknande lag här i Sverige.

Jag är väl också laglydig (för det mesta) men håller med Pernilla. Kör oftast fortare (dock ej vid 30 och 50 km) än tillåtet men håller mig inom 30 km/h. Vill ju inte bli av med lappen. Har aldrig fått en bot för fortkörning, däremot har jag samlat på mig en massa parkeringsböter.

#3 - Lisbeth

Håller med dig. Jag får så mycket mer tid över till att vara i nuet, när jag inte behöver bekymra mig för att ha koll på kontroller.