Proffsiga bovar i BarcelonaBefinner mig just nu på turistbesök med familjen i Barcelona. Här har vi hyrt en lägenhet i stadsdelen El Raval som enligt turistböckerna är Barcelonas motsvarighet till Chinatown/Red light district. På gatan utanför lägenheten hörs det livliga folklivet och på TVn gör Seydou Keita 4-0 till FC Barcelona i matchen mot Racing Santander.

Det känns faktiskt lite konstigt att befinna sig i Barcelona utan att ha möjlighet att se Zlatan live på fotbollsplanen. Det är ju nästan en plikt att se Sveriges för närvarande störste fotbollsson i verkligheten när man är i Barcelona. Men av olika skäl var vi tvugna att förlägga våra semesterdagar utan att det sammanföll med någon av FC Barcelonas hemmamatcher.

Att tillbringa semestern i Barcelona är för övrigt något som kan bli ett dyrt äventyr. Blir man inte bestulen försöker folk här ta ifrån en pengarna på andra sätt. Bara det faktum att man tar sju Euro för en öl betraktar jag som en stöld, men också diverse tiggare och gatuartister som blir sura bara för att man inte ger dem sina pengar kan kännas lite störande. Här verkar det mesta handla om att skinna turister på så mycket pengar som möjligt.

Barcelona brottas med extrema problem med ficktjuvar och redan på Skavsta flygplats blev vi uppmanade att vara extra försiktiga. Damen på Forex växlingskontor sa att ficktjuvarna i Barcelona är oerhört skickliga och att man måste vara väldigt mycket på sin vakt. Min sambo och jag betraktar oss som resvana och exponerar inte våra värdesaker i onödan under våra resor, men trots stor försiktighet hände det - när vi skulle betala vår lägenhet på bokningskontoret i Barcelona upptäckte sambon att hennes plånbok var borta. Ficktjuven hade lyckats med konststycket att öppna dragkedjan på hennes handväska, ta ur plånboken och sedan dra igen dragkedjan - utan att hon märkte något.

Vid en närmare eftertanke drog sambon sig till minnes att hon fick en knuff av en kvinna just som hon skulle gå ombord på tunnelbanan, och det var troligen då som plånboken försvann. Personalen på bokningskontoret var dock jättevänliga och hjälpte oss att ordna så att vi kunde spärra kontokort mm. Men de nyss inväxlade 200 Eurona var borta, vilket känns jättesurt.

Vår lägenhet ligger alldeles intill paradgatan La Rambla och hittills har vi inte hunnit med så mycket annat än att gå en sväng där (och bara för att vi var jättehungriga så åt vi även middag på La Rambla, vilket man inte ska göra för där är jättedyrt - typ 7 Euro för en öl). Vi tycker dock att vi har trampat färdigt i diverse turistklaver så imorn ska vi börja utforska övriga delar av Barcelona, med målet att vi ska hålla i våra pengar och har så kul som möjligt.

Och att FC Barcelona ska ta hem segern i ännu en hemmamatch känns just nu ganska säkert.

Aftonbladet:
Följ Racing Santander-Barcelona
Zlatan historisk målskytt
#1 - resvan

sorry men man är inte resvan om man blivit varnad för ficktjuvar och ändå bär pengarna i handväskan på en tunnelbana.

#2 - Beate

Shit, stackarn. Det var ju inte så lite pengar som försvan heller. Det är så himla synd att börja en semester på det sättet. Hoppas dock att ni förskonas av tjuvar under resten av resan.Ölglaset du håller i handen ser ju ut som en enlitersvariant, då är ju 7 Euro billigt. Polen next kanske: en öl mellan 3 till 6 kronor.

#3 - Kerstin

Hemskt! Jag bär alltid en midjeväska under kläderna, dessutom fastsatt med en kedja! Det händer att tjuven skär av midjebandet på väskan utan att man märker det, är den då fastsatt i kläderna måste han/hon ju klä av en och då märker man det!

Ha en skön och bra fortsättning på resan!

#4 - Per-Anders

Resvan: Jo, det ligger mycket i det du säger. Men man kan väl säga att vi i alla fall blivit ännu mera resvana efter detta.

#5 - Anonym

vad tyckte du om raval district, vissa påstår att det ska vara obehagligt att gå där när solen gått ned?

#6 - Per-Anders

Nja, jag tyckte inte det var speciellt obehagligt att röra sig i El Raval. Oavsett vilken tid på dygnet man gick omkring där så var det alltid mycket folk i farten, därför kände vi oss trygga. Visst det är en del mysko figurer som finns där men ingen uppförde sig aggresivt.