Släpp fram de goda ideerna

"Kraften hos en idé kan mätas genom graden av motstånd den möter."

Citatet kommer från insidan pärmen på en liten anteckningsbok som jag fick på en konferens förra veckan. Anteckningsblocket låg tillsammans med konferensdokumentationen i en papperskasse som samtliga deltagare fick.

Vem som citeras framgår inte, men jag har tänkt mycket på citatet ifråga. 

När får man egentligen en idé, och varför? Jo, oftast när man kommit på en lösning på ett problem eller hur man kan förbättra någonting.

När möter en idé motstånd? Jo, när idén ifrågasätter gamla förlegade strukturer som ger makt åt dem som äger strukturerna.

Jag vet själv hur det känns att få idéer avfärdade som ogenomförbara och korkade. När sedan samma idé förts fram av de som "borde" ha fått den (de som har makten), då har idén blivit verklighet.

Idag har jag bättre självkänsla och kraft att stå på mig när mina idéer möter motstånd. Jag föredrar att slåss för det jag tror på än att av taktiska skäl krypa för dem som har makten.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Lisbeth

...det finns de kvinnor som stolt säger att de talar för sina idéer till sina män/chefer/manliga överordnade o på så sätt får dem genomförda. De ser en vinst i att idéerna genomförs o struntar i att de aldrig får oficiell bekräftelse.

...på jobbet kunde vi ibland utnyttja varandras möjligheter till (vad jag skulle vilja kalla) lobbing.



För det är som du skriver, de överordnade måste tro att det är de själva som kommit på idén :o)

#2 - Beate

Håller 200% med dig. Det finns inget värre än att chefen "snor" idén och presenterar den som sin egen. Men med åren har jag också lärt mig att han inte kommer undan. Det hände en gång att han (klart att det var en han ;-) presenterade min idé. Men då sa jag faktiskt till det församlade manskapet (plus en kvinna) att det var jag som hade kläckt idén. Konstigt nog fick jag faktiskt beröm för min "reaktion".

#3 - Per-Anders

Lisbeth och Beate: Grejen är att den som snor idén lika ofta kan vara en hon. Det handlar inte så mycket om kön, det handlar om personligheter med allt för mycket ego. Blodtörstiga egon hittar man minst lika hos kvinnor som hos män.