Kan man äta glass på vintern?
Det är tisdag kväll och jag sitter på ett hotellrum i Åsele och avnjuter en glass, närmare bestämt en Cornetto jordgubb. Att jag befinner mig på ett hotell beror på att jag och min kollega är ute på en liten reportageresa och har under dagen bilat hela vägen från Sundsvall till Vilhelmina.
Tidigare under dagen, på väg mot Vilhelmina, stannade vi till hos ICA i Åsele för att köpa var sin glass (vi hade en timme tidigare ätit lunch i Junsele och var nu sugna på lite desert). ICA-handlaren såg dock lite förvånad ut när vi frågade efter glass och berättade att glassboxen, den var undanställd för säsongen. "Det är ingen efterfrågan på glass den här tiden på året", sa han och tittade på oss som om det var Borats pungmitella vi frågat efter.
"Nähä", tänkte vi och åkte vidare norrut.
Efter fullbordat uppdrag i Vilhelmina är vi nu tillbaka i Åsele och efter incheckning besökte vi omedelbart hotellrestaurangen för lite middagsmat. Efter en stunds TV-tittande på rummet kände jag åter dessertsuget och kunde nu till min glädje konstatera att här på hotellet finns minsann en glassbox. Därför sitter jag nu här på mitt rum och smaskar på en Cornettoglass, men undrar samtidigt om det verkligen är bara jag som längtar efter glass när det är vinter.
Är glass i strut, eller på pinne, endast godis på sommaren?
Gossen på bilden står på pass i receptionen på hotellet där vi bor.