Flickan som lekte med eldenIkväll har vi varit på bio och sett Flickan som lekte med elden. Filmen är den andra i Millennium-serien som bygger på böcker skrivna av Stieg Larsson. Den första filmen var Män som hatar kvinnor och den tredje heter Luftslottet som sprängdes. Den sistnämnda kommer att ha biopremiär redan i slutet av november.

Precis som Män som hatar kvinnor är Flickan som lekte med elden en både spännande och välgjord thriller. I filmen blir Lisbeth Salander (spelad av Noomi Rapace) oskyldigt anklagad för flera mord men får hjälp av journalisten Mikael Blomkvist (spelad av Michael Nyqvist) att hitta de rätta bovarna.

Jag tycker filmkaraktären Lisbeth Salander är oerhört cool. Trots att hon till sin person är liten och späd, är hon ändå fysiskt stark. Dessutom är hon smart och hård, en riktig antihjälte. Mindre smickrande är dock hennes brist på social kompetens, men det faktumet har väl sina skäl.

Jag gillar Flickan som lekte med elden och Män som hatar kvinnor därför att jag upplever filmkaraktärerna som riktiga människor av kött och blod (ok, med vissa undantag i slutscenen då). Detta till skillnad från karaktärerna i exempelvis amerikanska actionfilmer som ofta känns som plastfigurer. De båda filmerna innehåller också en hel del brutalt våld. Men det är ju våld som speglar en brutal verklighet, till skillnad mot det våld som finns i många andra filmer. Våld enbart för underhållningens skull.

Ser nu fram emot att se den tredje filmen i serien. Kan också tillägga att jag inte läst någon av Stieg Larssons böcker utan min bedömning grundas enbart av de filmer jag sett.

Jag har tidigare bloggat om Män som hatar kvinnor 


Aftonbladet:
Noomi Rapace nominerad till europeisk Oscar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
#1 - Kerstin

Till skillnad från Dig har jag läst böckerna men inte sett någon film!

Böckerna var så vansinnigt bra, är rädd för att förstöra det intrycket med filmerna?

Har varit ute för det, att en film inte har motsvarat boken!

Ha de!

#2 - Beate

Har slukat alla tre böcker... men bara sett första filmen som var öerhört bra. Ska kolla tvåan nästa helg.

Är nästan alltid besviken på filmversionen av en bok (om jag har läst boken först alltså) och det var jag till viss mån här också. Men ändå fick den fem av fem möjliga. Hoppas att tvåan är lika bra.PS. Köp böckerna nu och läs dom. Det brukar jag göra ibland. Väl värd ett "försök". DS

#3 - Per-Anders

Verkar som en fördel att jag inte läst någon av böckerna...