Därför demonstrerade jag 1 maj



Gratisätning eller inte.

Det var frågan jag ställde mig när jag funderade på vilket demonstrationståg jag skulle ansluta mig till idag. Timrås socialdemokrater hade nämligen lockat med gratis buffé på O´Learys om man gick i deras tåg men jag valde ändå att ansluta mig till Socialdemokraternas 1 majtåg i Sundsvall (trots att jag faktiskt bor i Timrå). Känner mig liksom mer hemma där eftersom jag fram till för tre år sedan var Sundsvallsbo.

Det finns mycket man kan säga om Socialdemokraterna, både på riks- och kommunalnivå, men för mig handlar det om ideologi. Jag anser nämligen att alla människor är lika mycket värda och det parti som ligger närmast den synen är trots allt Socialdemokraterna.

Tyvärr så har väl Socialdemokraterna just nu inte någon optimal partiordförande och statsministerkandidat. Om Mona Sahlin hade en egen fan-club skulle jag nog inte vara med i den.

Men varför är då Socialdemokraterna det parti som lockar mig mest? Ja, vad är egentligen alternativen? Låt oss titta på vilka övriga partier som står till buds, och min analys av dem:

Moderaterna: Inget alternativ för mig. För mig är det fullständigt uteslutet att rösta på ett parti som har klasskillnader som ideologi. Jag känner ingen samhörighet med fisförnäm överklass och vattenkammade börsyuppisar.

Folkpartiet: Vill man vara snäll kanske man kan säga att folkpartiet under typ 1980-talet utgjorde något slags mänskligt inslag i borgerligheten men idag, med partiordförande Jan Björklund i spetsen, är Folkpartiet, med sin batongliberalism, bara en kopia av moderaterna.

Kristdemokraterna: Kristna värderingar med kärnfamiljen i centrum, säger KD. I praktiken homofobi och ytterligare ett stödparti till Moderaterna, säger jag. Inget alternativ för mig.

Centern: Det parti som i början av 1900-talet började som ett intresseparti för Sveriges bönder hade faktiskt en del mänskliga drag under 1990-talet, under Olof Johanssons ledning. Idag har dock den nuvarande partiordföranden Maud Olofsson styrt Centerns kurs ordentligt åt höger.

Vänsterpartiet: Det finns ibland stunder då jag kan finna intressanta inslag i vissa idéer som vänstern för fram. Men eftersom de har lite svårt att helt och hållet frigöra sig från det kommunistiska oket har jag svårt att rösta på dem.

Miljöpartiet: Detta parti har säkert till stor del medverkat till att miljöfrågorna lyfts upp i den allmänna debatten. Det är bra, men fortfarande känns Miljöpartiets profil väldigt flummig och ingenting för mig.

Sverigedemokraterna: Man behöver bara kolla på deras egen hemsida för att inse att de är fullständigt livsfarliga. Deras slogan är "Trygghet och tradition" och under rubriken Våra åsikter skriver de bland annat: "Vi förespråkar en moralisk upprustning, vi värnar västerlandets kristna etik, och vi vill stärka nationalkänslan, för att på så sätt skapa en större trygghet och gemenskap inom det svenska samhället". I praktiken rasistideologi förklädd till "vanligt" politiskt parti. Håll dem långt borta från riksdagen!

Piratpartiet: Enfrågeparti där det mänskliga behovet av fildelning via Internet står i fokus. När det gäller den specifika frågan om fildelning kanske de ibland får in en del poäng, men hur mycket koll har de egentligen på sjukvård och arbetsmarknadspolitik mm. Omogna hackervalpar har nog inget i riksdagen att göra.

Socialdemokraterna: Mitt val i politiken.

(Bilden ovan är från dagens demonstration i Sundsvall)


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , , , , , ,

Första maj i Aftonbladet:
Burop mötte Wanja
"Jag känner mig starkare"
Upprörda känslor när Sahlin skulle tala
Väljarnas råd till Mona Sahlin
Häv förlamningen och tänd gnistan
Protestera mera
Upp till pamp
Vad vill du säga på 1 maj?
Läs Wanjas hela första majtal

Sundsvalls Tidning:
Metalls ordförande oroas över växande klyftor
#1 - pirat fråm halmstad

Vi har fler fråger än fildelning men vi låter sjukvårds- och arbetsmarknadspolitik vara till dom andra partierna ta hand om. Jag har varit sosse jag tycker att ni är som moderaterna därför har jag gåt ur. Vi har medlemmar från alla åldrar.

#2 - Fd Sosse

Om Mona hade stått upp för Svenska folket och demokratin i stället för Tobleronekastande nassar så skulle de varit vid makten idag. Så är tyvärr inte fallet.

#3 - Joko

"Omogna hackervalpar har nog inget i riksdagen att göra."



Med det uttalandet placerar du dig i facket där anti-demokrater hör hemma.

Du dömer andra människor, som du har en förutfattad mening om, vara mindre värdiga att representera i en demokrati. Hmmm, förstår lixom inte hur du tänker..



Om du inte förstår riskerna med den utveckling av de repressiva lagar som stiftas nu, då är det mer synd om dig, för risken är att de som kommer styra kommer säga om dig, precis som du säger om medlemmar i Piratpartiet. Skillnaden kommer vara att de vid makten då kommer ha verktyg att stänga ner den här bloggen och övervaka din telefon genom direkta och indirekta medel.



Tänk till lite innan du uttalar dig om frågor du inte satt dig in i - på samma sätt som Piratpartiet är tydliga med att tänka till vilka frågor vi uttalar oss i.

Vi täcker integritets- och demokratifrågorna, därför att de är i akut behov av beskyddare just nu.



#4 - Pierre E





"Omogna hackervalpar har nog inget i riksdagen att göra."

Är du säker på att SD inte är ett allternativ? Just sådana kommentarer och åsikter är de fulla av ju, fast kanske inte just om människor som är intresserade av att bygga upp ett kunskapssamälle där internet är en centraldel. Där kan du ju bidraga med lite nytt fientlighet kanske.

#5 - Grå

Konstigt, de där "omogna hackervalparna" verkar lite gamla. Sant att partiet har fler unga medlemmar än de flesta andra, men det är ändå en överväldigande majoritet som är myndiga. Titta själv på http://www.piratpartiet.se/partiet/medlemsstatistik

#6 - Erik

Innan man kritiserar något, bör man veta vad det är. Annars är risken att man framstår som okunnig eller oseriös. Och politik förtjänar en upplyst, seriös debatt, oavsett vilken sida man står på.



http://www.piratpartiet.se/principer

http://www.piratpartiet.se/politik/integritet

http://www.piratpartiet.se/politik/upphovsratt

http://www.piratpartiet.se/politik/patent

http://www.piratpartiet.se/faq



Mvh

#7 - Per-Anders

pirat fråm halmstad, Joko, Pierre E, och Grå: Det är möjligt att jag har några förutfattade meningar om Piratpartiet. Va bra då att ni ger mig vägledning hur det egentligen ligger till. Som jag skrev i mitt inlägg ovan så tycker jag faktiskt Piratpartiet har några poäng i just fildelningsfrågan. Men livet och samhället består ju av så mycket annat som politiker måste ta i tu med. pirat fråm halmstad säger "vi låter sjukvårds- och arbetsmarknadspolitik vara till dom andra partierna ta hand om". Jaha..? Då ligger ju omdömet enfrågeparti nära till hands.

#8 - Marcus

"omogna hackervalpar".... Jo, jag tackar jag... Själv fyller jag snart 44. Kanske skall man kalla alla sossar för "teknikfientliga förändringsskygga stofiler" på samma sätt? Nä, jag är nog inte tillräckligt omogen för det...



För att kommentera de mer fakta-inriktade delarna av Per-Anders ursprungliga stycke om Piratpartiet:



Piratpartiet är inget en-fråge-parti som hävdar ett mänskligt behov av fildelning. Det enda man säger om fildelning är att jakten på fildelare INTE får gå ut över medborgarnas integritetskydd. För att ta en otroligt omogen liknelse: Bara för att ett parti är emot att man skall skjuta alla som går mot rött ljus, betyder det inte att de är för att gå mot rött ljus.



Man kan väl säga att Piratpartiet är ett en-fråge-parti om man vill, men formellt sett så är det tre frågor (de kompletta texterna finns i de länkar som Erik postat ovan) som Piratpartiet står för:



Patent är idag ett hinder för utvecklingen. Dagens system behöver omarbetas och ersättas.



Upphovsrätten är idag ett hinder för kulturen. Dagens system behöver omarbetas och ersättas.



Medborgarnas privatliv måste skyddas mot intrång. Myndigheternas möjligheter att övervaka eller censurera medborgare som INTE misstänks för brott måste begränsas.



Vad gäller Piratpartiets koll på övriga frågor så finns en enkel princip, som bygger på slutsatsen att det egentligen inte påverkar den enskilda personens vardag särskilt mycket om det är röda eller blå regeringar. Eftersom Piratpartiet tycker att integritetsfrågorna är så mycket viktigare än alla andra frågor så kan man tänka sig att "kohandla" med det block som röstar med Piratpartiet i integritetsrelaterade frågor. Det betyder inte att man är ointresserade av alla övriga frågor, bara att man är trygg i att varken det blå eller röda blocket kan sabba sjukvårds- eller arbetsmarknadspolitiken fullständigt.



Med andra ord, både blått och rött är bra nog för de övriga frågorna. Det är väl snarare ett erkännande av de övriga partiernas politik än ett missnöjesyttrande. Missnöjet med övriga partier härrör från integritetsfrågorna.

#9 - Per-Anders

Tack för kommentarerna. Jag har skrivit ytterligare ett inlägg med svar och synpunkter.