Bränsle till stugvärmenI vårt hus har vi en öppenspis som är min favoritplats så här års. För mig är det en skön avkoppling när jag får tända en brasa i öppenspisen och sedan sitta och betrakta hur elden greppar tag i veden. Jag kan bli sittande hur länge som helst framför brasan, lägga på ett vedträ ibland och känna hur värmen sprider sig i kroppen.

Det är väldigt avstressande, och jag känner mig privilegierad som har en sådan förmån i mitt hem.

Men vill man elda i spisen så krävs det bränsle, det vill säga ved. Förra sommaren sågade vi ner några tallar på tomten som vi finfördelat och eldat upp. Men jag försöker även skaffa ved på andra sätt när tillfälle ges. Ibland har jag tur och kan få någon kasserad lastpall i någon butik och det har även hänt att vi köpt någon kubikmeter ved via Blocket.

Härom dagen hjälpte jag min son och hans flickvän att köra deras kasserade vardagsrumssoffa på soptippen. Åtminstone var det där de hade tänk att soffan skulle hamna. Men i stället körde jag soffan hem till vår gård och sågade upp den i småbitar för att sedan elda upp den i öppenspisen. Det mesta av materialet i soffan var dynor och kuddar, med det blev i alla fall så pass mycket ved att det fyllde vår vedtunna. Det räckte till en kvälls eldande. Se bilden ovan.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,