Lagstadgad bögnoja i LitauenLäser i Aftonbladet om den nya lagen i Litauen som förbjuder positiv information om "icketraditionell sexuell läggning", typ homosexualitet. Lagen förbjuder även positiv information om bland annat spel, svordomar och dåliga matvanor.

I fjol sommar besökte jag Litauen som turist och fick ett väldigt gott intryck av landet. Det kändes mer modernt (västerländskt) än de två andra baltiska länderna, med trevliga människor och allmänt lättsamt att vistas i.

Därför blir jag lite besviken att just det landet inför en sådan här märklig lag. Syftet med lagen är att "skydda minderåriga mot skadliga effekter av allmän information" men vad tror de styrande i Litauen att man egentligen kan uppnå med lagen? Att skapa lagar som uppmuntrar till hat mot vissa befolkningsgrupper påminner mera om det gamla nazi-Tyskland än ett modernt land i EU.

Litauen leds av det borgerliga partiet Fosterlandsförbundet - Litauiska kristdemokrater som i EU-parlamentet anslutit sig till partiguppen EPP, samma grupp som de svenska partierna Moderaterna och Kristdemokraterna finns med i. Frågan är om vi har ett liknande lagförslag att vänta från vår svenska Alliansregering.

Bilden ovan: Litauen är med sina fina stränder ett trevligt land att turista i. Men det är inte värdigt av ett EU-land att lagstadga om homofobi.


Aftonbladet:
Brott att tala gott om homosexuella
Förbjuds pratat väl om homosexuella

SVD:
Litauisk lag mot homosex och hypnos

DN:
Litauisk lag mot homosex och hypnos

Expressen:
Litauisk lag mot homosex och hypnos

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,