Utmanad på äcklig mat


Jag har blivit blogg-utmanad av skånska bloggerskan Woopsidaisy, en av mina favoritbloggar just nu. Utmaningen går ut på följande:

Man ska lista de fem absolut äckligaste maträtter man vet. Sedan ska man kommentera de fem maträtter som utmanaren listat. Slutligen ska man utmana fem av sina stackars bloggkompisar.

Här kommer Woopsidaisys lista: (på skånska inom parentes)
1. Grisfötter i gelé - sladdrigt och äckligt (Greijsatassar i sjellääe)
2. Råa fårtestiklar - sladdrigt och äckligt (Reeåa Feårtestikklarr)
3. Dopp i grytan - sladdrigt och äckligt (Dåpp eei grröyjttan)
4. Kalvsylta - sladdrigt och äckligt (Kalvsyllta)
5. Ål - helt enkelt bara vidrigt (Eeååålll)

Mina kommentarer till Woopsidaisys lista:
Jag kan inte annat än hålla med. Visserligen har jag aldrig ätit grisfötter i gelé eller råa fårtestiklar, men jag känner mig inte heller manad att prova. En av maträtterna - kalvsylta - har jag faktiskt på min egen lista nedan. Dopp i grytan och ål har jag provat någon gång, men är definitivt ingen favorit.

Själv tänker jag helst i termer av god mat och skulle lätt kunna lista minst tio maträtter som är mina favoriter. Men nu handlar det om mindre goda maträtter och efter lite funderande har jag kommit fram till följande:

Min lista på äckliga maträtter:
1. Bruna bönor.
Jag har traumatiska minnen av bruna bönor från matbespisningen i lågstadiet. Hårda bönor som simmade omkring i något som kan liknas vid en viss kroppsvätska från män. Blä!
2. Zeppelinare. Vi semestrade i Litauen i somras och provade deras nationalrätt Zeppelinare. Det är fläsk inbakad i potatismos som är indränkt med smält smör och till det någon slags sås. De första tuggorna smakade bra men sedan växte det i munnen. Se bilden ovan.
3. Kalvsylta. Instämmer med Woopsi: sladdrigt och äckligt. Det enda på julbordet som jag inte fixar.
4. Kåldolmar. Luktar ju... ja, jag kanske inte ska säga det rakt ut, men inte är det gott i alla fall.
5. Ketchup till pasta. Jag har noterat att vissa personer i min omgivning envisas med att förstöra pastarätter genom att hälla över ketchup. Obegripligt! Ketchup smakar för övrigt illa oavsett vilken maträtt det blandas med. 

Nu går utmaningen vidare till följande bloggar:

farmor Lisbeth

Because och Trollrik

tiniwini

Chimbim
Downbelow

Rock on!
#1 - woopsidaisy

känner mej oerhört hedrad när du skriver att jag är en av dina favoritbloggare! jag kan bara niga, bocka och buga. håller med om det där med ketchupen. den använder jag bara om jag måste kamouflera nåt äckligt, typ fiskpinnar... mycket ost ska det däremot vara på pastan.

#2 - Ingela

Jag håller med, skippa ketchupen! bara en massa äckligt socker ;o)ok, läste kommentaren, fler som låter bli ketchup. Vet inte vad jag skulle göra för äckligt lista, den skulle nog inte bli som andras ....;o)kål gillar jag ju skarpt, äter alla sorter varje dag =) blir jag bjuden på kåldolmar äter jag nog det också om det är bra kött, men annars skippar jag köttet hemma, då blir det bara kål =)Kalvsylta åt jag förr, tycker det var gott. DOCK är det GLUTAMAT i all sånt, har kollat, och det ÄTER JAG INTE om jag kan undvika. ;o)Bruna bönor, håller med. Det var nr 1 på "inte äta listan" när jag var barn, och det äter jag fortfarande inteAlltså :1 glutamat maträtter dissar jag skarpt LÄs:

http://becausetrollrik.blogg.se/2008/december/glutamat-inte-att-leka-med.html2. socker, alla köpta maträtter tillsätter de socker i för att se till så att vi alltid har ett beroende. Försöker undvika socker där det inte hör hemma.3. allt med aspartam i - sjukt sjukt sjukt läs: ;o)

http://becausetrollrik.blogg.se/2008/november/aspartam.html4. Mjölk och mejerimaträtter (jag kan bara äta rent smör) Det stoppar upp hela matsmältningen och gör att vi inte kan tillgodogöra oss övrigt näringsinnehåll på bästa sättMjölkprotein är det sämsta man kan äta. Smör är OK, det enda som är nyttigt av mejeriprodukter. Mager mjölk är förstås lika farlig som fet. Fettet är ej farligt. Laktosen orsakar hjärtinfarkt, slaganfall. I ostproduktion försvinner laktos, men mjölkproteinet är kvar. Mjölkprotein är NR 1 att provocera fram allergier och astma.Finland konsumerar mest mjölk och har mest barndiabetes. Sverige ligger 2:a.Bukspottskörteln (BSK) producerar protein som liknar komjölkens. Barnets BSK är ej utvecklat att skilja på dessa båda proteiner och när det finns en massa protein (för att man dricker mjölk) så reagerar den mot ett överskott av , vad den tror är, sitt eget protein och börjar producera antikroppar mot sin egen BSK! och så kan diabetes utvecklas5. Jag har väldigt svårt att dricka kallt vatten, inget fel i det men jag har inte gillat det och alltid vetat att jag drack för lite vatten. Nu har jag dock sen länge börjat med varmt vatten, och det är en HIT! mycket godare och nu får jag t o m begär efter varmt vatten. Det är också en dunderkur för matsmältningssystemet. Varmt vatten belastar inte njurarna, det gör allt annat vi dricker, även kallt vatten, som också dämpar förbränningen. så om man äter och kroppen har signaler att nu kommer mat och den ska förbrännas, enligt "fem elements teorin" (jord luft eld vatten, metall) så är det ELDEN som har som uppgift att såklart förbränna maten. Men vad händer med eld om man häller kall vätska på????? kall mjölk, kall vatten kall öl osv ...För att ge en bildlig beskrivning också, metaforiskMå så gott!!#4 - Ingela

AH! =Dparty on!