Maria Wetterstrand Sveriges Obama?

Opinionsundersökningsföretaget Novus Opinion har gjort en webundersökning för att ta reda på vem väljarna gillar bäst, Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin eller Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Föga förvånande visar resultatet att de flesta av de tillfrågade miljöpartisterna gillar Maria Wetterstrand mest, och att socialdemokraterna i undersökningen gillar Mona Sahlin, men om man tittar på själva siffrorna så blir det genast intressantare: 

Endast drygt hälften (58 procent) av de tillfrågade sossarna hade stort förtroende för Sahlin medan nästan alla miljöpartister (90 procent) hade stort förtroende för Wetterstrand. Totalt inom det rödgröna blocket har väljarna större förtroende för Wetterstrand än för Sahlin (57 respektive 49 procent).
 
Jag tycker vi på allvar måste ställa oss frågan om det rödgröna blocket egentligen har rätt statsministerkandidat. Trots att jag själv är socialdemokrat tycker jag tyvärr inte att Mona Sahlin lever upp till de förväntningarna jag har på henne. Jag tycker inte hon verkar speciellt taggad, utan istället ganska trött. 

Mona Sahlin verkar mest se valet som en personlig uppgörelse mellan henne själv och Fredrik Reinfeldt, och att det är viktigare att bli påhejad av sina valarbetare (som redan bestämt sig för hur de ska rösta) än att vända sig till den totala väljarkåren.

Maria Wetterstrand verkar mer taggad. Hon utstrålar en öppenhet och optimism på ett sätt som mycket väl skulle kunna göra henne till Sveriges svar på Barack Obama. Inför presidentvalet talade han direkt till det amerikanska folket och sa: "Yes we can". I den svenska valrörelsen tror jag Maria Wetterstrand skulle låta trovärdigare om hon sa "Ja, vi kan (vinna över alliansen)" än om Mona Sahlin sa samma sak.

Diskussionen om det är Wetterstrand eller Sahlin som ska vara det rödgröna blockets statsministerkandidat har ju pågått ett tag, och jag tycker det är synd att vi måste ägna energi åt interna personfrågor.

Det viktigaste är ju trots allt att förmå väljarna att rösta bort högeralliansen i valet nästa år.

Novus Opinion hemsida
Redovisning av undersökningen: Förtroendet för Maria Wetterstrand och Mona Sahlin (pdf)

Aftonbladet:
Maria Wetterstrand populärare än Sahlin

Expressen:
Wetterstrands ungdomssynd
Hellre Wetterstrand än Sahlin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
#1 - Yvonne

Maria W kommer från Eskilstuna, det är nog därför hon ger så gott intryck! ;)

Jag tror det kan bli så att miljöpartiet kommer att förlora en del väljare när hon inte får vara deras språkrör längre.

#2 - Per-Anders

Yvonne: Enligt Miljöpartiets stadgar får inte deras språkrör sitta kvar mer än nio år. Det innebär att både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand måste avgå 2011. Håller med dig om att Miljöpartiet kan förlora på det.

#3 - Beate

Önskade att jag vore det minsta lilla intresserad av politik (och religion för den delen). Nej, jag är totalt ointresserad, totalt alltså.Svar: Sandra målar med glasfärg på glas. Det som ser ut som ståltråd är guldfärgad glasfärg. Visst är hennes tavlor häftiga. Hon säljer som smör i solsken.

#4 - Per-Anders

Beate: Ok.