Män som hatar kvinnorNu har även jag sett filmen alla pratar om: Män som hatar kvinnor. Filmen är den första av tre som bygger på böcker av Stieg Larsson, och de följande två filmerna kommer till hösten.

Jag ska på en gång bekänna att jag tillhör den avvikande minoritet av befolkningen som inte läst någon av Stieg Larssons böcker (alla verkar ju ha gjort det). Men nu har jag i alla fall sett den här filmen.

Män som hatar kvinnor är en både välgjord och spännande thriller. Den handlar om en journalist (spelad av Michael Nyqvist) som får i uppdrag att försöka lösa ett ouppklarat fall med en ung flicka som försvann för många år sedan. I filmen finns flera intressanta karaktärer och den som gav mig det starkaste intrycket var Lisbeth Salander (spelad av Noomi Rapace), en ung punktjej och tillika datahacker.

Filmen innehåller en rad väldigt brutala scener. Trots det känns det inte som om det är vanligt underhållningsvåld bara för våldets eget skull. Här handlar det istället om att tydliggöra bilden av den starkes förtryck av den svage.

Jag läser en krönika i Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör där skribenten Johan Wennström kallar Män som hatar kvinnor för "chockerande fördomsfull". Skälet är att några av företagsledarna i filmen framställs som både nazister och sadister. Wennström tycker det är stötande att företagandet i många filmer påstås vara präglat av  förtryck, missunnsamhet och själviskhet.

För mig är det helt ok med människor som väljer att bli egna företagare och jag är väl medveten om det hårda arbete som många entreprenörer lägger ner, och tillika stora betydelse de har i samhället.

Men vi kan heller inte blunda för det faktum att jakten på makt och pengar inte sällan gör människor förblindade, och därmed tenderar att bli både själviska och missunnsamma. Detta gäller naturligtvis inte bara företagare utan ävan andra makthavare i samhället.

Men tyvärr återfinns många av dessa "bad guys" bland näringslivets höjdare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,