Finns det påsksånger?Påsken har ju vissa likheter med julen. Förutom att det är en stor kyrklig högtid så brukar vi ju även dekorera våra hem med påskpynt, precis som vi under julen hänger upp julpynt. När det är jul dricker vi julmust och under påsk dricker vi påskmust, och innan jul skickar vi julkort och innan påsk skickar vi påskkort. 

Vidare brukar de flesta ha en julgran när det är jul, som man bland annat kan dansa runt, och under påsken kan man dansa runt påskris dekorerat med fjädrar. Det finns i och för sig avvikelser där - på den tiden när jag var ungkarl satte jag påskfjädrarna i min monstera.

Men det finns en stor skillnad mellan de två högtiderna: under julen brukar vi sjunga julsånger, men jag har aldrig hört några påsksånger.

Vi är säkert många som exempelvis har sjungit Hej tomtegubbar, Stilla natt och Staffan Stalledräng på julaftonen. Men vad kan man sjunga när det är påsk? Det är ett ägg utsprunget eller Jag såg mamma kyssa tuppen?

Jag vet att det finns påskrelaterade sånger i den svenska psalmboken, men det är knappast något man stämmer upp under påskmiddagen. Man kanske inte ens behöver sjunga under påsken över huvud taget?

Nu undrar jag: ska man sjunga under påsk och i så fall vilka sånger?

Påsk i Aftonbladet:
Nu är det påsk
Fixa påskbuffé för under 400 kronor
Så lagar du påskens lammstek
Så smakar snapsen till påskmaten


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Lisbeth

...ja, det var ju oxå en fundering...?!

Precis som du skriver så är det väl inga man direkt sjunger kring påskbordet. Men i kyrkan är det många vackra sånger som sjungs under påsken, mäktiga, starka sånger. Påsken är ju en kraftfull högtid, i den andliga världen...

#2 - Anonym

Du får ladda med att sjunga "Gullefjun"!http://www.youtube.com/watch?v=fDSjjN7Uxs4 vill du däremot vara lite "religiösare" som världsmedborgare kan du ju alltid klämma i med: http://www.youtube.com/watch?v=5hduXnCao4I Glad Pås till dig! Kram Maggan

#3 - Anonym

Glad Pås.... Undrar om det kanske är en ny högtid framtagen av stadens köpmän?! Hi, hi.... Naturligtvis skulle det vara Glad Påsk!!! Kram igen från Maggan

#4 - woopsidaisy

Du får helt enkelt hitta på en egen påsksång! Lägg ut den på youtube, så blir det säkert en given succé

#5 - Mats

Uppstått har Jesus, hurra, hurra,

Han lever, han lever, han lever än,

Han lever, han lever, han lever än.Tom är graven i klippan,

vet någon var mästaren är?

Bindlarna ligger där inne kvar,

men själv är han inte där,

Själv är han inte där.Glada tackar vi Jesus.

Tack Herre att döden blir kort.

Vi ska få leva hos dig en gång.

Du tar oss från döden bort,

Tar oss från döden bort.Ny ska Gud göra mänskan,

allt gammalt och trasigt blir bytt.

Himlar och jord ska förvandlas då när gud skapar allting nytt,

Gud skapar allting nytt.Uppstått har Jesus, hurra, hurra,

Han lever, han lever, han lever än,

Han lever, han lever, han lever än.