Tvärnit Birsta

Som ansvarsfull bilförare tillämpar jag eco driving vilket är detsamma som att jag försöker köra bränslesnålt. Och att köra bränslesnålt innebär att man varken gasar eller bromsar i onödan. När man accelererar gasar man försiktigt och när man vill stanna saktar man farten i god tid genom att släppa gaspedalen och motorbromsa.

pabil
Det gäller att båda gasa och bromsa med förstånd när man kör bil, annars kan det bli dyrt.

Så här har jag kört bil i flera år och det har till slut blivit en vana. Det känns numera helt naturligt att i god tid släppa gasen i stället för att bromsa. Resultatet har också blivit att bränsleförbrukningen minskat - bra för miljön och i synnerhet bra för min ekonomi.

Men så var det detta med gungorna och karusellerna. I takt med att bensinförbrukningen minskat har problemen med bilens bromsar ökat. Flera gånger har jag tvingats lämna in bilen för att reparera olika delar av bromssystemet, bland annat bromsklossar, bromssskivor och vid ett tillfälle till och med ett av bromsoken (många sköna tusenlappar som försvann).

Reparatörern på bilverkstaden förklarade för mig att mina dåliga bromsar beror på mitt sätt att köra. Att köra eco driving innebär att man bromsar så lite att bromsarna helt enkelt kärvar fast, och därmed slits mer än normalt.
"Det du sparar på bränsleförbrukningen förlorar du på dåliga bromsar", sa han. "Du måste bromsa mer. Ta för vana att bromsa hårt varje helg när du åker till Birsta och handlar", var hans råd.

Så numera är varje lördag den stora inbromsningsdagen. När jag och min sambo åker och handlar i köpcentrat Birsta på lördagarna så passar jag på att bromsa hårt i motorvägens utförsbacke innan jag svänger av till detaljhandelns paradis.

#1 - Lisbeth

hahahaha! Ja, jag säger väl jag... att man ska måsta bromsa mera... hmmmm... kanske är så med mycket i livet? Vi gör det bättre på ett sätt, men är skapade för tvärtom, därför sliter vi mer ont...
Ha det gott i Birsta :o)
/Lisbeth