Öl är nyttigare än mjölk

I nästan tre månader har jag jobbat med mitt viktminskningsprojekt, dvs bantat. Skälet är att jag vill gå ner ett antal kilo inför en operation jag ska gå igenom. Jag ska nämligen få ett ljumskbråck opererat och läkaren ville först ge mig narkos, dvs söva ner mig, men det ville inte jag. Blotta tanken på att bli nersövd vet jag skulle kännas som en förestående giftavrättning, vilket i sin tur skulle framkalla ett gravt ångesttillstånd hos mig (är jag alldeles säker på). Därför undrade jag om läkaren inte kunde ge mig lokalbedövning (vilket jag hört att många ljumskbråckopererade fått). "Hm... om jag ska vara lite okänslig så är du för tjock för det" sa läkaren. "Det blir narkos", sa han.

"Men, men...", sa jag. "Om jag går ner i vikt det som behövs, kan du ta lokalbedövning då?", undrade jag vädjande. Läkaren gav med sig och sa att jag har tre månader på mig att gå ner minst sex kilo, dvs minska mitt BMI från 28,8 till 27.

ol
Om öl har lägre kalorier än mjölk borde det också vara nyttigare, eller...?

Sagt och gjort. Jag registrerade mig omgående på Viktklubb.se och satte där målet att gå ner 10 kilo, från 96,6 kilo till 86,6. Jag ville ha lite marginal på mitt mål för att vara riktigt säker på att slippa bli sövd.

Nu har det alltså gått nästan tre månader (två och en halv, närmare bestämt) och hittills visar viktkurvan en minskning med 6,3 kilo. Jag är faktiskt riktigt stolt.

Att ta hjälp av Viktklubb.se är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Man antecknar allt man äter på websidan och får kalorierna automatiskt uträknade. Likaså kan man anteckna hur mycket man motionerar och kan se hur många kalorier man förbrukar.

Man kan alltså jämföra hur många kalorier olika livsmedel har och kan på det viset välja vad man ska äta för att gå ner i vikt. En intressant insikt jag fått är att lättöl och folköl har lägre kalorier än mellanmjölk. Starköl har lika många kalorier som mellanmjölk. Det borde innebära att öl är ganska nyttigt, åtminstone lättöl.

Så nu är det öl som gäller, av hälsoskäl. Visst, jag dricker fortfarande mjölk till många middagar. Men läsk har jag valt bort helt och hållet, för det innehåller betydligt mer kalorier än både mjölk och öl.